Kommandiittiyhtiö

 

Tämän yhtiömuodon perustamiseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä. Yksi vastuunalainen ja yksi äänetön yhtiömies. Molempia voi olla useita. Vastuunalaisten yhtiömiesten rooli on samanlainen kuin avoimessa yhtiössä. Kommandiittiyhtiö on avoimen yhtiön erikoistapaus. Se eroaa ”tavallisesta” avoimesta yhtiöstä siinä, että mukana on myös äänettömiä yhtiömiehiä, siis vähintään yksi. Toinen ero on siinä, että vastuunalaisia yhtiömiehiä on ei tarvitse olla kuin yksi (avoimessa yhtiössä vähintään kaksi).

Äänetön yhtiömies toimii yhtiössä sijoittajana. Hänellä ei ole muuta roolia yhtiössä ellei perustamissopimuksessa toisin sovita. Äänetön yhtiömies ei vastaa yhtiön sitoumuksista eikä osallistu yhtiön hallintaan. Vastaavasti sijoitukselleen hän saa korkoa. Vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön sitoumuksista koko omaisuudellaan.

Voitonjako

Jos (ja kun) kommandiittiyhtiö tuottaa voittoa, ensisijalla on äänetön yhtiömies. Hänelle suoritetaan voitto-osuus, yhtiösopimuksessa on hyvä olla määritelmä miten voitto-osuus lasketaan. Jos sitä ei ole määritelty maksetaan lain mukaisen viitekoron määrittelemään korkoa. Kun äänetön yhtiömies on saanut osansa loppu tulo jaetaan vastuunalaisille yhtiömiehille. Tämän osuuden jako tapahtuu samoin kuin avoimessa yhtiössä.

Kommandiittiyhtiö sopii hyvin, esimerkiksi toisilleen läheisten henkilöiden yhtiömuodoksi, jossa yksi hoitaa yhtiötä yksinään ja toinen sijoittaa siihen passiivisesti pääomaa. Tämä on lähes sama kuin yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi) lainaisi rahaa ulkopuoliselta henkilöltä, joka vastaisi siis kommandiittiyhtiön äänetöntä yhtiömiestä. Erona tähän olisi ainakin, se että tällöin yhtiöllä on velkaa, joka on konkurssitilanteessa samanarvoista muiden velkojien saatavien kanssa. Kommandiittiyhtiön äänettömän yhtiömiehen sijoitus on vastaavassa tilanteessa toissijaista saatavaa. Käytännössä kommandiittiyhtiön on helpompi saada ulkopuolista lainaa, kun yhtiöllä ei ole muuta velkaa, koska äänettömän yhtiömiehen sijoitus katsotaan pääomaksi.

Kommandiittiyhtiö antaa myös mahdollisuuden käytännössä perustaa yhden miehen Avoimen yhtiön. Tämä tapahtuu niin, että pakollinen äänetön yhtiömies sijoittaa yhtiöön minimaalisen summan, josta maksettu vuotuinen korko on olematon yhtiön toimintaan nähden.

Kommandiittiyhtiötä käytetään joskus myös kiinteistörahastojen yhtiömuotona. Tämä takaa parempia verosuunnittelumahdollisuuksia kuin esimerkiksi osakeyhtiö.

Kommandiittiyhtiötä ei voi verrata osakeyhtiöön, johon sijoitetaan pääomaan. Osakeyhtiössä yrityksen hallinta ja voitonjako menevät samassa suhteessa kuin omistus. Äänettömästä yhtiömiehestä tulisi äänivaltainen, käytännössä jopa koko yhtiön omistaja, joka saisi myös kaikki yhtiön jakamat osingot. Vastuunalaisten yhtiömiesten rooli muuttuisi osakeyhtiössä, jos he siis eivät sijoittaisi omaa pääomaa, vain palkkatyöläisen rooliksi. Vastuuta yhtiön sitoumuksista ei olisi kenelläkään.

 

1 vastaus artikkeliin “Kommandiittiyhtiö”

  1. ”Käytännössä kommandiittiyhtiön on helpompi saada ulkopuolista lainaa, kun yhtiöllä ei ole muuta velkaa, koska äänettömän yhtiömiehen sijoitus katsotaan pääomaksi.”

    Helppous perustuu kyllä lähinnä siihen että vastuunalainen yhtiömies vastaa koko omaisuudellaan yhtiön lainoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *