Osakeyhtiö

Tässä artikkelissa kerrotaan miten osakeyhtiö perustetaan ja mitä hyviä syitä on ylipäätään valita osakeyhtiö yhtiömuodoksi. Lisäksi käsitellään osakeyhtiön toimintaa ja sen asemaa verotuksessa. Liikeidea ja yhtiön nimi pitäisi tässä vaiheessa olla tiedossa. Samoin rahoitus.

Perustaminen on lähes yhtä yksinkertaista kuin muidenkin yhtiömuotojen. (1) Laaditaan perustamisasiakirjat joista löytyy valmiit pohjat ja mallit Patentti- ja Rekisterihallituksen sivuilta. (2) Avataan pankissa tili perustettavalle yritykselle. (3) Maksetaan osakepääoma yrityksen tilille. Säilytä kuitti tai hanki tiliote, josta selviää että osakepääoma on tilillä. Minimi osakepääoma on 2500 euroa. (4) Maksetaan rekisteröinti maksu 380e Patentti- ja Rekisterihallituksen ilmoittamalle tilille. Säilytä kuitti. (5) Mene papereiden ja kuittien kanssa lähimpään maistraattiin. (6) Kävelet ulos maistraatista Y-tunnus mukanasi ja voit heti alkaa tehdä rahaa. Alkuperäiset perustamisasiakirjat ja kuitit jäivät virkailijalle, joka lähettää ne eteenpäin. Sinulle jää niistä kopiot vain jos itse älysit sellaiset ottaa. (7) hanki kirjanpitäjä

Perustamisasiakirjat

YTJ:n (yritys- ja yhteisötietojärjestelmä) sivuilta löytyy osakeyhtiön perustamispaketti. Siinä on tarvittavat asiakirjapohjat ja täyttöohjeet. Paketti löytyy tuolta: osakeyhtiön perustamispaketti. Paperit kannattaa täyttää erityisen huolellisesti. Yhtiön nimelle voi antaa kolme ehdotusta. Niitä tarkastellaan erityisen kriittisesti ja hylkääminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Itselläni hylättiin kaikki kolme nimiehdotusta.

Vaikka osakeyhtiön voi perustaa yksi henkilö niin yhtiön hallitukseen tarvitaan toinen täysi-ikäinen henkilö varajäseneksi. Varajäseneltä tarvitaan henkilötiedot, suostumus ja allekirjoitus perustamiskirjaan. Varajäsen joutuu ottamaan yhtiön vastuulleen, jos varsinainen jäsen estyy yhtiötä hoitamasta (vakava sairaus, kuolema tai liiketoimintakielto). Mitään varsinaista vastuuta yhtiön toiminnasta varajäsenellä ei normaalisti ole. Jos et tiedä ketään, joka suostuisi varajäseneksi niin voit kysyä asiaa tilitoimistosta. Joudut asioimaan siellä joka tapauksessa ja saat sieltä muutenkin hyödyllisiä vinkkejä. Yleensä voivat hoitaa koko yrityksen perustamisen puolestasi, korvausta vastaan tietenkin. Osakeyhtiön hallituksen varajäsenen rooli sopii erinomaisesti juuri kirjanpitäjälle, hänellä on sinun jälkeesi paras tuntemus yhtiöstä. Jos ei jopa parempi.

Osakeyhtiön voi perustamisen voi tehdä myös netissä tietyin rajoituksin. Palvelu löytyy YTJ sivuilta: sähköinen osakeyhtiön perustaminen

Asiointi pankissa

Pankki on kumppani, jota tarvitset varmasti yrityksen perustamisessa. Voit käydä ensimmäisen kerran jo siinä vaiheessa kun vasta suunnittelet yrityksen perustamista. Varsinkin, jos yrityksesi tarvitsee rahoitusta, niin silloin asiointi aloitetaan pankista.  Viimeistään siinä vaiheessa kun olet laatinut perustamiskirjat pitää mennä pankkiin avaamaan tili. Siellä avataan erityinen tili perustettavalle yritykselle. Tälle tilille maksat osakepääoman ja siltä tililtä maksat PRH:n rekisteröintimaksun. Tiliä ei voi oikein käyttää, ennen kuin sillä on tunnisteena Y-tunnus. Pankista saat pankkitunnukset ja mahdollisen luottokortin. Molemmat ovat nykypäivänä aivan välttämättömiä. Luottokortilla tarkoitan tässä debit korttia, jonka avulla voi tehdä ostoksia suoraan yrityksen tililtä. Molempien saaminen kestää eli ne kannattaa tilata heti kun mahdollista. Debit kortin osalta voi joutua odottamaan yrityksen nimen vahvistumista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *