Centipede

Pelin historia

Centipede on yksi Atari-yhtiön ikonisimmista peleistä, joka julkaistiin alun perin vuonna 1980. Peli kehitettiin yhteistyössä Atarin ohjelmointivastaava Donna Baileyn ja suunnittelijoiden Ed Loggin ja Dona Baileyyn toimesta. Pelin kehitystiimi koostui poikkeuksellisesti lähes pelkästään naisista, joka oli tuohon aikaan harvinaista peliteollisuudessa.

Alkuvuodesta 1980 Centipedesta tuli suuri menestys. Peli julkaistiin aluksi arcade-laitteille, ja se hurmasi pelaajien sydämet heti julkaisun jälkeen. Pelaajan tehtävänä oli ampua pitkä, matoa muistuttava hyönteinen, joka liikkui ruudun yläosassa ja yritti päästä pelaajan ampumien sienien läpi. Pelaaja joutui myös torjumaan muita hyönteisiä, kuten hämähäkkejä ja skorpioneja, samalla kun yritti välttää heidän hyökkäyksiään. Centipedesta tuli nopeasti yksi Atarin suosituimmista peleistä.

Pelin tyyli ja gameplay

Centipede on vertikaalinen ammuntapeli, joka vaati pelaajalta nopeita refleksejä ja tarkkuutta. Pelaaja ohjasi pelin hahmoa, joka oli pieni vasara, ja yritti ampua ja tuhota liikkuvan hyönteisen ennen kuin se osui pelaajaan. Pelissä oli myös muita haastavia vihollisia, kuten hämähäkkejä, skorpioneja ja sieniä, jotka vaikeuttivat pelaamista entisestään. Pelaajan oli tarkkaan harkittava ampumisiaan ja liikkeitään, jotta hän pystyi selviytymään pelin edetessä ja saavuttamaan korkean pistemäärän.

Centipeden omaperäinen ja koukuttava pelattavuus yhdistettynä sen värikkääseen ja silmiä hivelevään grafiikkaan tekivät siitä erittäin suositun pelin. Peli myös hyödynsi äänitehosteita, kuten hyönteisten ääniä ja lasien rikkomisen ääniä, mikä toi lisää immersiota pelaamiseen.

Pelin menestys ja arvostelu

Centipede oli suuri menestys sekä arcadelaitteissa että myöhemmin kotikonsoleilla. Peli oli erittäin suosittu arcadeissa, jossa se keräsi suuria summia rahaa ympäri maailmaa. Centipeden suosio johti myös sen kotikonsoleille julkaisemiseen. Atari 2600:lle julkaistu versio oli yksi konsolin suosituimmista peleistä. Centipede tunnetaan edelleen yhtenä Atari-yhtiön ikonisimmista ja suosituimmista peleistä.

Pelin menestys heijastui myös sen arvosteluissa. Centipede sai pääosin positiivista palautetta kriitikoilta. Pelin omaperäinen konsepti, viihdyttävä pelattavuus ja kauniit grafiikat saivat kehuja. Pelin haastavuus ja koukuttavuus nostettiin myös esiin positiivisina ominaisuuksina. Centipede sai myös useita palkintoja ja tunnustuksia pelialan tapahtumissa.

Kaiken kaikkiaan Centipede on ansainnut paikkansa videopelihistoriassa yhtenä Atari-yhtiön ikonisimmista teoksista. Pelin omaperäinen tyyli ja haastavuus ovat tehneet siitä kestävän klassikon, jota pelaajat ympäri maailman ovat nauttineet jo vuosikymmenten ajan.

Pelin julkaisut ja saatavuus

Centipede on yksi Atari-yhtiön suosituimmista peleistä. Peli julkaistiin alun perin vuonna 1980 ja se oli saatavilla alun perin arcade-koneissa. Arcade-koneet olivat suosittuja pelipaikkoja ja tarjosivat pelaajille mahdollisuuden pelata erilaisia pelejä muutamalla kolikolla. Centipede saavutti suuren suosion arcade-pelien joukossa ja se oli yksi Atari-yhtiön merkittävimmistä peleistä.

Pelin suosion myötä Centipede julkaistiin myös erilaisilla kotikonsolialustoilla. Atari VCS, joka tunnetaan myös nimellä Atari 2600, oli yksi ensimmäisistä kotikonsolialustoista, jolla Centipede oli saatavilla. Pelaajat saivat nyt mahdollisuuden pelata suosittua peliä omassa olohuoneessaan.

Centipede sai myös jatko-osan, joka julkaistiin vuonna 1982. Centipede jatko-osa oli saatavilla sekä arcade-koneissa että erilaisilla kotikonsolialustoilla. Jatko-osassa oli uusia ominaisuuksia ja vihollisia, jotka tarjosivat entistäkin haastavampia pelikokemuksia.

Vaikka Centipede on julkaistu jo yli 40 vuotta sitten, peli on edelleen saatavilla monilla eri pelialustoilla. Pelaajat voivat pelata Centipedeä PC:llä, Nintendo Switchillä, PlayStation 4:llä ja Xbox Onella. Peli on myös saatavilla erilaisilla retropeleihin erikoistuneilla pelikonsolialustoilla, kuten Atari Flashback -konsolilla.

Pelin vaikutus pelimaailmaan

Centipede oli yksi ensimmäisistä peleistä, joka tarjosi pelaajille mahdollisuuden taistella hyönteisiä vastaan. Peli oli innovatiivinen ja se avasi uusia mahdollisuuksia pelimaailmassa. Centipede toi myös mukaan erilaisia vihollistyyppejä ja erikoiskykyjä, jotka tekivät pelikokemuksesta monipuolisemman.

Centipede oli myös yksi ensimmäisistä peleistä, joka houkutteli suuren määrän naispelaajia. Peli oli suunniteltu vetämään puoleensa laajaa pelaajayleisöä ja se onnistui tavoitteessaan. Centipede loi pohjan tuleville peleille, jotka pyrkivät tavoittamaan yhä laajempaa ja monipuolisempaa pelaajakuntaa.

Centipeden suosio johti myös erilaisten fanituotteiden ja jatko-osien syntymiseen. Pelin suosittuja hahmoja ja vihollisia hyödynnettiin muun muassa erilaisissa pelikorteissa, pelimerkeissä ja julisteissa. Peli inspiroi myös muita pelinvalmistajia luomaan vastaavanlaisia pelejä, jotka tarjosivat samanlaista pelaamisen iloa ja haastetta.

Suosituimmat pelin versiot

Centipede on julkaistu monilla eri pelialustoilla ja siitä on

Pelin hahmot ja tarina

Centipede on legendaarinen Atari-peli, joka julkaistiin alun perin vuonna 1980. Peli sijoittuu fantasiamaiselle sienimaailmalle, jossa pelaajat ottavat roolin puolustajana päästäkseen eroon hyökkäävistä ötököistä. Pelin päävihollinen on senttipede, joka liikkuu ruutu kerrallaan ylhäältä alaspäin kohti pelaajan asemaa. Senttipedeä seuraa useita muita ötököitä, kuten hämähäkkejä ja skorpioneja, jotka myös pyrkivät eliminoimaan pelaajan.

Pelin tarina on melko yksinkertainen, mutta se onnistuu luomaan jännityksen tuntua pelaamiseen. Pelaajan tavoitteena on ampua senttipelejä ja muita ötököitä, ja samalla väistellä niiden hyökkäyksiä. Jokainen osuma senttipedeen tappaa osan siitä, mutta senttipeetä muuntautuu jatkuvasti pienempiin palasiin ja hyökkää edelleen. Pelaajan tehtävänä on siis torjua senttipeetä niin pitkään kuin mahdollista ja kerätä mahdollisimman suuri pistemäärä.

Pelin tekniset ominaisuudet

Centipede on kolikkopeli, joka suunniteltiin alun perin arcademasiinoihin. Se oli myös yksi ensimmäisistä peleistä, jotka käyttivät trackball-ohjainta, mikä teki pelaamisesta tarkkaa ja responsiivista. Pelistä löytyy myös yksinkertainen ääniraita, joka luo pelikokemukseen lisäjännitystä.

Grafiikkapuolelta Centipede tarjoaa värikkään ja tarkasti piirretyn pelimaailman. Ötökät ja sienet näyttävät eläviltä ja antavat pelaajalle visuaalista mielihyvää. Pelin pelattavuutta voi pitää erittäin hyvänä, sillä kontrollit ovat tarkat ja responsiiviset. Peliä voi pelata yksin tai kahden pelaajan kanssa samanaikaisesti.

Pelin nykytilanne ja jatko-osat

Centipede on säilyttänyt suuren suosionsa vuosien varrella. Peli on tullut saataville useille eri alustoille, kuten konsoleille ja tietokoneille. Se on myös siirtynyt mobiililaitteisiin, mikä on tuonut pelin uusien sukupolvien saataville. Centipede on osa Atari Greatest Hits -kokoelmaa, joka tarjoaa pelaajille mahdollisuuden pelata klassisia Atari-pelejä nykyaikaisilla alustoilla.

Vaikka pelille ei ole julkaistu varsinaisia jatko-osia, Centipeden vaikutus on vahvasti läsnä nykypäivän peleissä. Nämä pelit ottavat inspiraatiota Centipedeltä ja hyödyntävät sen periaatteita ja mekaniikkoja omassa pelisuunnittelussaan. Centipeden yksinkertainen ja addiktoiva pelattavuus on tehnyt siitä ikonisen ja vaikutusvaltaisen pelin pelihistoriassa.

Kaiken kaikkiaan Centipede on yksi suosituimmista Atari-peleistä, joka on pysynyt pelaajien suosiossa yli 40 vuoden ajan. Pelin hahmot ja tarina, tekniset ominaisuudet sekä sen jatkuvasti laajeneva saatavuus eri alustoilla ovat omiaan pitämään Centipeden arvostuksen korkealla myös tulevaisuudessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *