Kreikkaan vai Espanjaan

Kreikkaan vai Espanjaan?

Me suomalaiset haluamme lomallamme kauas etelän aurinkoon ruskettumaan ja kylmältä karkuun. Etenkin kesällä haluamme olla varmoja, että ainakin useimpina päivinä näkyy aurinkoa ja voimme kirmailla T-paidassa. Jollei kesälomalta palata ruskettuneina, eihän kukaan edes usko, että olemme olleet lomalla. Mutta mikä maa loman suunnaksi? Viron jätämme pois kilpailusta, koska se houkuttelee liikaa suomalaisia muutenkin. Mutta sehän sijaitseekin vain kivenheiton päässä lammen toisella rantaa. Se ei ole lomakohde, vaan retkikohde.

Itse vannon Kreikan nimeen, ja sallin Espanjan kavuta hopeapallille. Kummatkin ovat talouskriisin riepotuksessa muuttuneet lomailijalle edullisempaan suuntaan. Ja ovat kumpikin loistavia kohteita, niiden teillä pitää olla silmät selässäkin, ruoka on maukasta, maisemat silmää hivelevän kauniita… mutta on niitä erojakin tullut vastaan. Alla niistä 3 tärkeintä.

1. Kreikassa pääset paremmin tutustumaan historiaan. Jos historia on sinun heiniäsi, tulet ihastumaan Kreikkaan kuin hullu puuroon. Matkustatpa sitten mille tahansa saarelle tai mannermaan kaupunkiin tai vuoristokylään, löytyy lähistöltä takuuvarmasti mielenkiintoisia raunioita ja historiallisia rakennuksia. Oletko kuullut esimerkiksi Meteorasta, Orchomenoksen linnasta ja minolaisesta raunioalueesta teattereineen ja kuninkaallisine hautoineen, Livadian keskiaikaisesta ritarilinnasta ja ikivanhasta kaarisillasta, Agios Oroksen ”luostarivaltiosta” – jonne naisilla ei ole asiaa – tai Monemvasian linnoituksesta? Ne sijaitsevat kaikki turistireittien ulkopuolella mutta vetävät vertoja kuuluisimmille siskoksilleen. Kreikasta löytyy lisäksi roppakaupalla uskonnollisia pyhiinvaelluskohteita, kuten Osios Lukaksen luostari Distomossa tai koko Agios Oroksen alue.

2. Naisturistit saavat Kreikassa lomailla rauhassa. Aivan, olen oman kantapään kautta saanut kokea, kuinka jopa Kreikan turistialueilla saa vaalean hipiän omaava Suomi-neito oleskella vaikka ihan omassa rauhassaan. Jos siis loikoilet mieluummin kirjasi kuin Antonion tai Janniksen seurassa, onnistuu se huomattavasti tuskattomammin Kreikan ihanilla hiekkarannoilla. Jannis taitaa olla ylpeämpää sorttia, tai sitten hänen sanavarastoonsa kuuluu ”ei”-sana. Ainakin on nopeampi oppimaan, ja näkyyhän naapuripyyhkeellä makailevan perinteisesti Jessica, Helga ja uusina vieraina jopa Svetlana tai Xiùyīng.

3. Kreikan turistikohteissa saa helpommin kuvan paikallisesta kulttuurista. Espanjan suurissa lomakohteissa tuppaa nykyään olemaan jo liian monia ravintoloita ja baareja, joissa tarjoillaan lihapullia tai lenkkimakkaraa perunamuusilla tai tanssitaan humpan tahtiin. Onhan se mukava löytää maanmiehiä ja -naisia, ja todeta kuinka pieni tämä maailma lopulta onkaan, mutta itse haluan tutustua juuri paikallisiin kulinaarisiin aarteisiin ja tanssia paikallisia tansseja. Muuten, kreikkalaiseksi luulemamme sirtaki on sitten turisteille kehitetty tanssi, joka sai alkunsa Kerro minulle Zorbaksen filmauksista vuonna 1964!

Ja vaikka viime aikoina onkin väläytelty jonkinlaisen ”Suomi-vihan” olemassa oloa, lähinnä Olli Rehnin tittelin ja Suomen vaatimien lainatakuiden johdosta, ei Kreikassa tarvitse suomalaisen pelätä tai hävetä juuriaan. Keskivertokreikkalaisella on ongelmia aivan liikaa moisen pikkuseikan pohtimiseen. Matkaan voi siis lähteä turvallisin mielin!

Tasapuolisuuden vuoksi pari linkkiä molempiin (vain nopeasti Googlattuja, kirjoittaja ei ota vastuuta sisällöstä). Yksi linkki maahan ja toinen yhteen kyseisen maan kohteeseen.

Espanja

Kreikka

  • kreikkaan.net – laaja tietosivusto Kreikasta ja sen matkakohteista
  • Rodos – Kreikan tunnetuin (?) lomakohde.

Tätä kirjoitusta voi ja pitää kommentoida. Kerro oma näkemyksesi asiasta. Jos olet käynyt jommassa kummassa maassa tai peräti molemmissa, niin kerro millaisia kokemuksia sinulla on.

 

3 vastausta artikkeliin “Kreikkaan vai Espanjaan”

  1. Olen kyllä henkilökohtaisesti aika samaa mieltä yllä olevan artikkelin kirjoittajan kanssa Kreikan ja Espanjan pääeroista.Itsekin olen vaalea ja nuori naisihminen, ja Espanjan rannoilla ja kaduilla saa toisinaan ihan tuskastumiseen asti hätyytellä ”nähtävyyksien esittelijöitä” kimpusta.Rodoksella tosin jo on ihan suomalainenkin ravintola ja kahvila, mutta muualla sentään vielä luotetaan ihan paikallisen menun voimaan.

    Tuohon listaan voisin vielä lisätä sen, että Kreikassa olen aina onnistunut saamaan englanninkielellä palvelua, jopa pikkukaupungeissa ja kylissä. Vaikkei vanhemmat ihmiset välttämättä osaa sanaakaan enkkua, kutsuu ne aina paikalle jonkun, joka osaa. Espanjassa olin viime vuonna Toledon alueella ja oli vaikeaa saada palevelua muuten kuin tosi niukalla espanjantaidollani. Edes suurien kaupunkien ravintoloissa tarjoilijat ei osanneet englanniksi kertoa, mitä menulla oikein olisi ollut.

    Mukavaa myös , että erot oli esitelty humoristisella tavalla, ettei tiukkapipojen tarvitse tuskastua.

  2. Valitettavasti tähän todella nasevaan artikkeliin pitää tänään, 1. heinäkuuta 2015,lisätä Espanjan osalle yksi valtti. Kreikassa nimittäin on talous niin täydellisessä kaaoksessa, ettei tavallinen lomailija enää tiedä varmuudella, saako pankkiautomaatista rahaa vai ei, voiko luottokortilla maksaa vai ei ja saako hotellissa kohta enää aamiaista vai ei. Virallisesti ulkomaisille korteille ei ole nostorajaa, mutta käytönnössä monilla paikkakunnilla pankkiautomaateista ei aina riitä tarpeeksi rahaa. Luottokortin kohdalla on samoin, eli vaikka ulkomaisen pankin myöntämä kortti periaatteessa kelpaa maksuun kaikkialla, käytännössä niin ei enää ole. Espanjassa moista ei ainakaan toistaiseksi tarvitse huolehtia.

  3. Ja nyt on Kreikan osalle tullut toinenkin miinus eli se pakolaistulva. Asia ei tietty koske kaikkia saaria, mutta verottanee Egeanmeren ensi vuoden lomailijoiden määrää aika lailla. Ei ole kovinkaan kivaa koettaa itse unohtaa elämän ongelmia ja rentoutua rannalla tai tavernassa, kun joutuu seuraamaan, kuinka pakolaisveneitä saapuu silmien eteen ja ihmispoloja kiipeää siitä rannalle. Pahimmassa tapauksessa veneet uppoavat tai kellahtavat kumoon jo ennen rannikkoa, jolloin sieltä vedestä noukitaan myös kuolleita, etenkin lapsia. Pakolaisille ei myöskään ole tarpeeksi paikkoja turvamajoituksessa, vaan useimmat joutuvat majoittumaan taivasalla puistoissa, rannoilla jne. Sydäntä raastavaa katseltavaa. Jos siis olette ensi vuonna menossa Kreikkaan, valitkaa saareksi mielellään esimerkiksi Kreeta, Santorini, Lefkas tai Korfu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *