Amazon

Amazon (www.amazon.com ja www.amazon.co.uk)

 

Amazon on verkkotavaratalojen aatelia, ja sen valikoimista löytyy kirjojen lisäksi muutakin viihdettä mutta myös vaatetta ja asusteita, koruja, kosmetiikkaa, urheiluvälineitä, leluja, elektroniikkaa ja muuta mielenkiintoista. Tänään pörssinoteerattu amerikkalaisyritys avasi kirjaverkkokaupan vuonna 1995 nimellä Cadabra, jolloin sen perustaja ja pääjohtaja John Bezos (alkujaan Jorgensen) asetti tavoitteekseen luoda maailman asiakaskeskeisimmän kaupan. Pian Tuotevalikoima laajeni, ja nimi vaihtui maailman suurimman joen mukaan Amazoniksi (joka puolestaan on nimetty legendaaristen kreikkalaisten naissoturien kunniaksi). Ja varsinainen rahavirta verkkokaupasta muodostuikin. Tänään maailman suurimmalla verkkokaupalla Amazonilla on omat erilliset sivustonsa USA:n lisäksi 11 maassa ympäri maapalloa, muun muassa Englannissa. Myynnin lisäksi Amazon valmistaa Amazon Kindle e-kirjan lukulaitetta ja Kindle Fire -tablettia, sekä tarjoaa pilvipalveluita. Yritys pyrkii minimoimaan ympäristökuormituksensa esimerkiksi käyttämällä vain 100 % kierrätettäviä pakkausmateriaaleja, juuri oikeankokoista pakkauskokoa, ja kuuntelemalla omien työntekijöidensä ideoita energian säästämisen ja jätemäärän vähentämisen suhteen.

Käsittelemme ohessa sekä Amazonin amerikkalaista verkkokauppaa www.amazon.com että sen brittiläistä kauppaa www.amazon.co.uk, sillä suomalaiset tilaavat ahkerasti niiden kummankin sivuilta. Niiden yleiset valikoimat, peliehdot ja palvelut ovat suhteellisen samanlaiset, mutta eroja löytyy etenkin tulli- ja arvonlisäverojen kohdalla. USA:han ei kuulu ETA- tai EU-alueeseen, joten sieltä liitelevät tilaukset joutuvat kulkemaan tullin tarkan silmän alitse, ja veroja mätkäytetään säädösten mukaan. Englanti taas on EU-maa, eivätkä tilaukset kaarra tullin konttorin kautta, vaan saapuvat suoraan sinulle ilman lisämaksuja.

Amazonin varmaankin miljoonat kirjat on jaettu kategorioihin Books (eli paperiteokset), Kindle Books (ladattavat e-kirjat), Books for Study (opintokirjat) ja Audiobooks (äänikirjat). Paperikirjojen osastolta löytyy reilut 20 alakategoriaa, joihin lukeutuvat luonnollisesti kaikki jo tutut lajit, kuten historia, urheilu, lasten kirjat, matkailu ja jännitys. Voit alkaa rajata hakuasi niiden lisäksi hintahaitarilla ja kirjatyypillä (kova- vai pehmeäkantinen, Kindle tai äänikirja). Sukeltaessasi esimerkiksi elämänkertojen sekaan, voit säätää hakusuodattimeksesi vaikkapa brittiläiset kuninkaalliset, holokaustin, traagiset elämät tai sodan ja vakoilun. Niistä jokainen kätkee alleen loputtomasti teoksia, joita voit puolestaan rajata kirjoittajan, kirjatyypin, hinnan, kielen jne. mukaan. Älä kuitenkaan odota löytäväsi montaakaan suomenkielistä teosta Amazonin sivustolta. Terrorismin alta löytyy vaikkapa Jean Sassonin Growing Up Bin Laden, tiedemiesten elämänkerroista Marc Seiferin Wizard: Life and Times of Nikola Tesla, kaunosta Martina Coles Revenge ja valtavasti muuta valittavaa.

Amazonilla on jatkuvasti erilaisia vaihtuvia alekampanjoita, joista osa löytyy heti kirjoihin siirryttyäsi. Voit etsiä niitä myös Bargains-sivuilta, jokaisen alakategorian osalla. Edullista luettavaa saat itsellesi myös käytettynä, eli jokaisen kirjan sivulla mainitaan, löytyykö siitä käytettyjä versioita, ja millä hintaa. Usein saatat löytää aivan uutta vastaavan kirjan hullunhalvalla.

Lahjakortti on helppo tapa muistaa tuttuja ja päästä samalla pälkähästä lahjan valinnan suhteen. Amazonin lahjakortin (gift certificate) arvoksi voit valita jopa 2 000 $ tai 1 000 £ – ainakin mikäli lähetät sen sähköpostitse -, ja sen jenkkiläinen versio ei vanhene koskaan, brittiläinen kuitenkin jo vuoden kuluttua. Saat sen lähetettyä joko sähköpostitse – vaikkapa valitsemasi valokuvan kera – tai upeasti postikortin tai jopa lahjapaketin muodossa. Muista kuitenkin, että Amazon.comin lahjakorttia et voi käyttää Amazon.co.uk-kaupassa, ja päinvastoin! Lahjakortti kelpaa maksuun myös eräissä erikseen mainituissa muissa verkkokaupoissa.

Mikäli tilaat kirjan lahjaksi, voit pyytää sille lahjapaketoinnin ja toimituksen suoraan onnekkaalle lahjansaajalle. Varaudu kuitenkin maksamaan brittiläisten paketoinnista huimat 3,05 £! (Amerikan Amazon ei edes ilmoita palvelun hintaa, se löytynee yllätyksenä vasta maksaessasi.)

Maksutapoina Amazonilla kelpaavat suomalaisten osalta vain Visan, MasterCardin ja American Expressin luottokortit, prepaid-kortit sekä lahjakortit. Yllättäen PayPal ei kelpaa, vaikka se on kansainvälisesti suosittu ja luotettu vaihtoehto. Toimitusmaksu kirjojen osalta kaukaiseen Suomeen riippuu siitä, tuleeko kirja Amazonin omasta varastosta, tilasitko sen Amerikasta vai Englannista, ja tuleeko se yhteistyökumppanilta Marketplace Items -ohjelman kautta.

  • Englannin Amazonin (www.amazon.co.uk) itsensä lähettämät kirjat jaetaan joko Free Super Saver Deliveryn piiriin (jolloin vähintään 25 £ tilaus oikeuttaa ilmaiseen toimitukseen) ja normaalituotteisiin, jolloin tavallinen Standard-postitoimitus maksaa kiinteän 4,99 £ + 0,99 £/ tuote, ja toimitusaika on 3 – 5 arkipäivää, ja Priority Express -pikalähetykseen, jonka hinta 19,99 £ + 3,99 £/ tuote, ja toimitusaika 1 – 2 päivää. Voit halutessasi valita kaikille tai osalle tilauksesi kirjoista eri osoitteen, esimerkiksi lahjatuotteiden osalta.
  • Amerikan Amazonin (www.amazon.com) toimitusmaksut ja -ajat ovat seuraavat: normaali Standard-postitus maksaa kiinteät 3,99 $ + 3,99 $/ tuote ja saat pakettisi 13 – 24 päivässä, hieman nopeampi Expedite-postitus kiinteät 9,99 $ + 5,49 $/ tuote paketin saapuessa 9 – 16 päivässä, ja Priority-lähetys 21,99 $ + 9,99 $/ tuote, jolloin tilaus saapuu 2 – 4 vuorokaudessa.

Palautusten osalta sinulla on aikaa tutustua kirjoihin 30 vuorokautta, paitsi ladattavien e-kirjojen osalla. Kindle Storen puolelta lataamasi kirjat voit kilpailijoista poikkeuksellisesti ”palauttaa” 7 vuorokauden sisällä, jonka et luonnollisesti enää pääse lukemaan niitä. Mutta entäs, jos ehdit jo lukemaan kirjan sitä ennen? Marketplace Items -tuotteet tulee palauttaa suoraan niiden lähettäjälle ja niiden palautusajat saattavat poiketa.

 

2 vastausta artikkeliin “Amazon”

  1. Tilasin jokin aika sitten rapakon takaisesta Amazonista kirjoja ja elektroniikkaa noin 200 euron arvolta. Hinnat vaikuttivat kunkin tuotteen kohdalla huomattavasti suomalaisia verkkokauppoja halvemmilta, joten tuli tilattua kaikenlaista. Siihen tuli kuitenkin aika kovat toimituskulut, kun ensin koko paketista veloitettiin ja sitten kustakin tuotteesta yksittäin. Kun siihen vielä lisättiin Suomen tullin perimät tulli- ja ALV, niin hymypä muutuikin itkuksi. Olisin lopulta nimittäin saanut samat tuotteet Suomestakin tuolla yhteishinnall, eikä olisi edes tarttinut odotella niitä noin kauaa. Tyhmänä kun en huomannut lisätä noita tullimaksuja… varokaa siis, mitä USA:n Amazonista ostatte, koska niitä koskevat tullit, toisin kuin Englannin Amazonista tulevia!

  2. Itse olen jo luopunut Amerikan Amazonista tilaamisesta, paitsi jos hintaero on huima. En jaksa laskeskella noita mahdollisia ALV- ja tullimakusja, koska esim. arvonlisäveroilla on eri luokat eri tuotteiden kohdalla. Englannista tilattaessa asiat on toisin, koska EU:n sisällä verot on jo laskettu mukaan. Sitä paitsi Suomeen saa tällä hetkellä tuon Super Saver Delivery -toimitusvaihtoehdon, kunhan tilaa tietyllä summalla Amazonin itsensä postittamia tuotteita. Ja tavarat saan itselleni huomattavasti nopeammin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *