Luottokortit

Ilman luottokorttia on vaikea tulla edes toimeen näinä päivinä. Pankkikortit poistuivat ja tilalle tulivat niin sanotut ”debit” kortit. Varsinaisia luottokortteja ne eivät ole, vaikka moneen on liitetty luotto-ominaisuus, ”credit”.

Luottokortissa on monta hyvää puolta. Paras juttu, tai se on tietysti makuasia, on että sen avulla voi tilata tavaraa ulkomailta. Euroopan unionista voi tilata ilman tulli ja muita maksuja ihan mitä vaan, mitä laki muuten sallii. EU:n ulkopuolelta tulevista, yli 45 euron tilauksista, pitää maksaa ALV. Luottokortilla tilaaminen on paitsi vaivatonta, niin myös kohtuullisen turvallista. Jos yhtiö myy jotain luottokortilla, niin luottoyhtiö pitää huolen että yhtiön on luotettava. Oikeudet käyttää luottokorttia yrityksen myynnissä lähtevät hyvin nopeasti jos toiminnassa esiintyy epäselvyyksiä. Jos tavaraa myyvä yhtiö ei toimita tilattua tuotetta, niin luottoyhtiö on asiassa korvausvelvollinen. Tämä laittaa luottoyhtiöt harkitsemaan tarkkaan kenelle antaa luottokortti oikeudet.

Toiseksi paras, ja melko monen mielestä se paras ja ainoa syy hankkia luottokortti, on että sillä saa maksuaikaa. Vaikka rahat on loppu, niin luottokortilla saa ostettua luottorajaan asti. Ja saahan sillä myös nostettua käteistä automaatista. Kolmas tärkeä asia on juuri käteisen nostaminen. Kotimaassa sitä harvoin tarvitsee, mutta ulkomailla se kätevin tapa vaihtaa paikallista valuuttaa. Luottokortti nimittäin käy monissa tavallisissa pankkiautomaateissa.Voi olla varma, että automaatista saadut setelit ovat aitoja eikä kukaan ole huijannut rahanvaihdossa.

Siis mitä luottokortteja on tarjolla.

Visa  Tunnetuin luottokortti. Sillä on vähän kansanomainen status, mutta kelpaa melko hyvin kaikkialla. Myös edullinen hankkia. Visa muuten tarkoittaa englanniksi viisumia. Siis jos maahan tullessa virkailijat tivaavat visaa, niin kyse on silloin viisumista, eikä luottokortista. Suomessa Visa kortin myöntää luottokunta. Yleensä kortti hankitaan pankin kautta.

Master Card  Lähes yhtä tunnettu kortti kuin Visa. Se on samoin Luottokunnan kortti kuin Visa. Maestro kortti ja sen logo muistuttaa erehdyttävästi Master Cardia. Kyse ei ole kilpailijasta, vaan Master Cardin kaltainen kansainvälinen pankkikortti eli Debit kortti. Firstcard on Nordean myöntämä Mastercard.

Diners Club  Se on kortti jossa on vähän enemmän ”statusta”. Hyvä kortti matkailijalle. Ainakin, jos matkustaa paljon niin, niin Diners Club on hyvä kakkoskortti. Siinä ei ole luottorajaa eli voit ostaa kaikkea mitä myyjä vain suostuu kortilla myymään. Diners Club:iin liittyy vielä oma Bonus ohjelma, jonka avulla saa kaikenlaisia palkintoja. Palkinnot ovat ilmaisia, mutta niihin liittyy yleensä toimitusmaksu, joka on aika lähellä tuotteen arvoa. Kannattavimpia ovat erilaiset lahjakortit, jotka toimitetaan joko kuiluitta tai hyvin pienillä kuluilla. Diners Club kortilla pääsee vielä lentokentillä erityisiin Diners Club loungeihin eli se on valtava etu jos matkustaa paljon. Korttiin voi lisäksi liittää Finnairin tai SAS Eurobonut ominaisuuden. Discover Financial omistaa Diners Club:n ja korteissa saattaa olla myös Discover logo.

American Express Rapakon tuolla puolella yksi arvostetuimmista korteista. Perinteinen väritys on vihreä siis vähän kuin dollari setelit. Myöskään Amexissa ei ole luottorajaa. Erittäin paljon matkustavilla liikemiehillä on käytössään American Express. Kadonneen tai varastetun kortin tilalle saat uuden missä päin tahansa maailmalla. Yleensä muiden luottoyhtiöiden tapana on lähettää uusi kortti kotiosoitteeseen. Uuden Amexin saat lähimmästä Amex:n toimistosta tai se toimitetaan henkilökohtaisesti esimerkiksi hotellille. Varastetusta kortista luvataan lisäksi, että asiakkaan vastuu on rajattu 50 euroon siitä hetkestä eteenpäin, kun olet ilmoittanut  kortin kadonneeksi.

Linkkejä:

luottokorttivertailu.com – Sivut joilla vertaillaan luottokortteja ja kerrotaan niiden käytöstä.

 

Keräsin tähän yhteen kaikkien luottoyhtiöiden ”hätänumero”. Siis numerot joihin voi ilmoittaa, jos kortti on varastettu, kadonnut tai ei muuten toimi.

Visa ja Master Card, sulkupalvelu. Kotimaassa 020 333 . Ulkomailla +358 20 333 .

Diners Club, katoamisilmoitukset (24h)  +358 800 9 5555

American Express, sulkupalvelu. +358 (9) 6132 0400 eli kotimaassa 09-6132 0400 ja ulkomailla +358 9 6132 0400

Tietenkin on hyvä tallettaa numero matkapuhelimeen. Matkoilla apua saa hotellista ja matkaoppailta jos on ryhmämatkalla.

Monilla pankeilla on omia tuotenimiä heidän tarjoamilleen luottokorteilla, vaikka taustalla on usein joku edellä mainituista luottoyhtiöistä.

 

2 vastausta artikkeliin “Luottokortit”

  1. Voisiko joku valistaa tavallista pulliaista siitä, mitä eroa esimerkiksi MasterCardin Prepaid kortilla on tavalliseen verrattuna? Itse en suoranaista luottoa kortilleni kaipaa, vaan ostelen vaan sillä olevien summien puitteissa. Jostain muistan lukeneeni, ettei Prepaid kelpaa esimerkiksi kaikissa verkkokaupoissa, vaikka siinä lukisikin MasterCard ja yhtiö itse kertoo kyseisen kortin kelpaavan luottokortin vastikkeena. Eikös Preaid olisi turvallisempi vaihtoehto, kun sillä ei kerran voi ostaa enempää kuin mitä rahaa kortilta löytyy?

  2. Jollet halua varisnaista luottokorttia, tai et sellaista edes saisi,mutta haluat silti ostella kortilla verkkokaupoista, on Prepaid-kortti todellakin se mainioin vaihtoehto. Itse olen toistaiseksi törmännyt vasta yhteen kansainväliseen verkkokauppaan, johon MasterCard Prepaid ei kelvannut, se oli Alibab.com. Verkkokauppojen lisäksi kyseisellä kortilla olen maksellut mm. lentolippuja ja hotelleja, eikä ongelmia ole tullut vastaan.

    Prepaid on turvallinen, koska sillä ei saa luottoa, ja sillä voi siis ostella vain sen verran, mitä kortilla kulloinkin on rahaa ladattuna. Periaatteessa luottokorttiyhtiön vastuu väärinkäytön osalta, palveluntarjoajan konkurssien sattuessa jne. koskee myös Prepaidia. Kortin käytössä kannattaa noudattaa samoja turvaohjeita kuin tavallisenkin luottokortin. Niitä taas voit opetella sivulta:

    http://luottokorttivertailu.com/luottokortin-turvallisuus/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *