Lelukaupat

LELUT VERKKOKAUPOISTA

 

Verkkokauppoja on ulottuvillasi tuhansittain, miksei siis myös sähköisiä lelukauppoja. Onhan lasten lelujen ja pelien markkinaosuus sen verran suuri, että pienten kullanmurujen, tai muuten vaan lastenmielisten, ilonaiheita kannattaa kaupata netissäkin. Osa tuotteista soveltuu myös koko perheen iloksi ja opiksi.

Osa varteenotettavimmista lelujen myyjistä itse asiassa toimii vain ja ainoastaan verkkokauppana, kuten Lekmer, Lelufantti ja Superkauppa. On myös lasten verkkokauppoja, jotka myyvät samalla sivustolla muitakin lastentuotteita, vaatteista tuttipulloihin ja rattaisiin. Niihin lukeutuu esimerkiksi Lekmer. Lisäksi on nettitavarataloja, joilla on oma leluosastonsa, kuten e-villellä. Ja ovatpa leikkiin liittyneet myös suuret ja tunnetut tavarataloketjut, kuten Prisma ja Stockmann, joiden verkkokaupoista löytyy niistäkin yllin kyllin leluja ja pelejä, joista valita.

 

Miksi sitten ostaisit lelut verkkokaupasta? No, lelujen oston osalla pätevät samat edut kuin muidenkin nettiostosten. Valinnanvaraa on ulottuvillasi aivan eri määrät kuin vierailemalla paikallisissa lähimyymälöissäsi, etkä joudu kuluttamaan kallisarvoista aikaasi juoksemalla kaupasta toiseen. Tulet törmäämään veikeisiin tuotteisiin, joiden olemassaolosta et osannut edes kuvitella, eikä taatusti lähikauppiaasikaan. Voit avata samalle ruudulle vaikkapa 10 lelukaupan sivuston ja vertailla hintoja samaan aikaan niissä kaikissa, omalta sohvaltasi käsin. Pystyisitkö samaan urakkaan yhden illan aikana, pitkän työpäivän jälkeen? Tuskinpa, etenkään jos sinua odottaa kotona pari omaa nälkäistä pikkuenkeliäsi ja pyykkivuori. Useimmat verkkokaupat voivat myös lähettää lahjaksi ostamasi tuotteet suoraan niiden saajalle, jolloin sinun ei itse tarvitse huolehtia asiasta. Eurooppalaisissa verkkokaupoissa tarjolla ovat tutut ja turvatarkastetut lelut, joten lapsi voi myös huoletta puuhailla niillä, myös suullaan.

Ovatko vain verkkokauppoina toimivat lelukaupat edullisempia tavalliset myymälät? Maalaisjärjellä ajatellen asia vaikuttaisi olevan niin, sillä pelkillä verkkokaupoilla on huomattavasti pienemmät menot. Käytännössä asia ei kuitenkaan näyttäisi olevan niin, kuten Hintavertailumme osoitti. Leluja saavat ostettua itse halvemmalla ne kaupat, joiden myyntiluvut ovat suuret, sillä ne saavat normaalisti toimittajaltaan paljousaletta. Myös itse maahantuontinsa hoitavat kaupat pystyvät toisinaan myymään leluja halvemmalla, koska niiden ei tarvitse maksaa välikäsille. Tämä on esimerkiksi e-villen toimintatapa. Huomaa myös, että jopa verkkokaupan omistavat tavaratalot myyvät usein verkkokaupassaan tuotteita myymäläänsä edullisemmalla hinnalla.

Ovatko leluverkkokauppojen tuotteet turvallisia? Suomessa, ja Euroopan alueella, toimivat lelujen myyjät saavat periaatteessa myydä vain CE-turvamerkinnän omaavia tuotteita. Niiden ominaisuudet on tarkasti syynätty etenkin materiaalien osalta. Aasiassa toimivia kauppoja puolestaan edellinen lause ei koske, sillä niiden ei tarvitse tutkituttaa tuotteitaan, ja koska niistä tilaamasi lelut ja pelit saapuvat EU:n ulkopuolelta yksityiskäyttöön – eivät myyntiin – olet oman onnesi nojassa. E-ville toimii Hongkongissa, mutta sen omistajan Ville Majanen vakuuttaa suorittavansa itse turvatestejä. Lapsosille, jotka vielä kokeilevat kaikkea myös suunsa kautta, ei ehkä kannata ostaa Aasian markkinoilta, sillä tiedotusvälineissä on ollut toisinaan uutisia vaarallisista kemikaaleista ”eksoottisten” tuotteiden kohdalla.

Mitä muuta tulee huomioida verkko-ostosten osalla? Tutustu tarkasti erikseen laatimiimme taulukoihin lelukauppojen palveluista ja ehdoista. Kiteyttäkäämme asiat seuraavasti:

  • Kuten kaikkien nettiostosten osalla, lopullinen hinta riippuu monista seikoista. Esimerkiksi tilauksesi loppusummasta ja haluamastasi toimitustavasta. Et siis voi vain marssia kassalle vinguttamaan luottokorttia tai kaivelemaan seteleitä lompakostasi. Eräät netin lelukaupat tarjoavat ilmaisen toimituksen tietyn suuruisille tilauksille, eräät puolestaan noutaessasi ne itse myymälän noutopisteestä. Saatat saada huomattavaa aletta myös mahdollisella alennuskoodilla, bonusrahalla jne., jos olet kyseisen verkkokaupan jäsen.
  • Maksutavoissakin on eroja. Kaikki Suomessa toimivat lelujen myyjät hyväksyvät verkkopankkimaksut ja luottokortit, mutta esimerkiksi postiennakolla toimittavia saa etsimällä etsiä. Laskujen maksuajatkaan eivät ole kaupasta toiseen samat, vaan ne vaihtelevat normaalisti 14 – 60 päivän välillä.
  • Mitä palautuksiin tulee, verkkokauppojen myöntämien katumapäivien määrässä on huimia eroja. Esimerkiksi Prisma ja Superkauppa sallivat palautukset vain 14 vuorokauden sisällä, BR-Lelut ja Lekmer antavat pohtimisaikaa ruhtinaalliset 365 päivää.
  • Ostatko lahjaksi vaikkapa sukulaislapselle, ja haluat lelun/ lelut hänen osoitteeseensa toimitettaviksi? Useimmat kaupat tarjoavat tämän mahdollisuuden, mutta se saattaa vaikuttaa myös valittavanasi oleviin maksutapoihin. Lahjapaketointia sen sijaan saat ani harvoin, poikkeuksena on BR-Lelut.

Tältä sivustolta löydät artikkeleita eri verkkolelukaupoista sekä niiden vertailuja. Toivomme niiden auttavan sinua päättämään, mistä verkkokaupasta ostat ja millä ehdoilla, sillä sama kauppa ei ole paras kaikille! Mieti siis jo ennen ostosten tekemistä, mitkä seikat ovat sinulle itsellesi tärkeitä: Tarvitsetko salamannopean toimituksen? Haluatko maksaa vasta ensi kuussa, tai 3 kk kuluttua? Voitko noutaa tilauksesi vain iltaisin ja haluat sen joko pakettiautomaattiin tai lähikauppaan? Kaipaatko pitkää palautusaikaa? Haluaisitko lahjapaketointia? Onko sinulla tuotteesta tai kaupan ehdoista kysyttävää ja kaipaat pikaista vastausta?

Muistathan, että hintavertailun hinnat koskevat lokakuuta 2013, ja ne saattavat muuttua milloin tahansa. Tee siis aina oma hintavertailusi ennen ostopäätöstä. Toivotamme iloisia ostohetkiä sinulle ja perheellesi!

 

1 vastaus artikkeliin “Lelukaupat”

  1. Näin joulun lähestyessä lähdin katsastamaan nettikauppojen leluvalikoimaa. Onneksi törmäsin tässä samalla tähän artikkeliin, josta on mielestäni todella arvokasta apua valinnan suhteen. Enpä olekaan osannut monia asioita ajatella tuolta kantilta ja ottaa niitä huomioon lelukauppaa valitessani.Hintavertailu on siis paikallaan netistäkin ostettaessa, koska noita lisäkuluja voi tulla huimasti sen varsinaisen tuotehinnan lisäksi. Myös juuri muuttunut palautuslainsäädäntö tuo omia muutoksiaan, koska suomalaistenkaan verkkokauppojen ei enää tarvitse tarjota sitä ilmaista palautusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *