Terveystuotteet

TERVEYSTUOTTEET NETISTÄ

Terveystuotteiden markkinaosuus kasvaa tasaiseen vauhtiin, ja se koskee myös netin kautta tilattuja tuotteita. Enää ihmiset eivät tyydy vain hoitamaan sairauksia ja puutostiloja, vaan niiden ennaltaehkäisyyn kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Tieto ja valistus ovat luonnollisesti omalta osaltaan saaneet kansalaiset liikkeelle, sillä nykyään kaikki tiedämme, miten tärkeitä esimerkiksi eri vitamiinit ja hivenaineet ovat elimistöllemme ja jokapäiväiselle hyvinvoinnillemme.

Meitä terveystuotteiden käyttäjiä on montaa lajia, ja niin luonnollisesti on meille soveltuvia tuotteitakin. Kenties olet reippaasti liikkuvaa sorttia, ja haluat varmistaa kehosi energiavarastojen riittävyyden ja auttaa palautumisessa. Saatat myös olla hauista kasvattava treenaaja, jolle rautainen lihaskunto on avainasemassa. Tai nivelvaivoista kärsivä, joka haluaa edesauttaa nivelten toimintaa ja hidastaa niiden rappeutumista. Tai tenttien ”kiusaama” opiskelija, joka kaipaisi hieman lisäpuhtia lukemiseen ja muistin toimintaan.

Viime vuosina superfoodit, eli superruoat, ovat saavuttaneet suurta huomiota ja monet jo vannovatkin niiden nimeen. Kotoisten ja niin arkiselta vaikuttavien mustikoiden, puolukoiden ja porkkanoiden rinnalle ovat kivunneet eksoottiset acait, gojit ja spiruliinat. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että juuri monipuolinen ja täysipainoinen ruokavalio takaa kaikkien tarvitsemiesi aineiden saannin; älä siis unohda mennä syksyllä marjametsään, josta voit ilmaiseksi kerätä ämpärikaupalla pakkaseen superfoodeja. Älä myöskään nyrpistä nenääsi perinteisille perusruoka-aineksille – joista useat muuten ovat superruokien listalla – kuten porkkanalle, rukiille ja kauralle!

Kuten sanottu, toisinaan meidän on kuitenkin syytä tarjota kehollemme ja mielellemme lisäapua lautasen ulkopuoleltakin. Sairauksien oireita voit ehkäistä ja lievittää verkkokaupoistakin ostettavilla tuotteilla, voit tarvita talven varalle lisäannoksen kroonisesta auringonpuutteesta kärsivässä Suomessa rajallisesti saatavaa D-vitamiinia, tai ehkä häpeät kysellä apteekin neidiltä mieskuntoa kohottavia valmisteita jne. Lisäksi monelle laihduttaminen on se ikuinen ongelma, jonka kourissa on tuntenut olonsa jojoksi, painon laskiessa ja noustessa miten sattuu.

Nykyään jopa reseptilääkkeitä voi ostaa suoraan netistä, eReseptillä, jolloin vältyt itse jonottamasta paikallisessa apteekissasi. Verkkoapteekit hoitavat KELA-korvaukset puolestasi, kunhan valtuutat ne siihen.

Onko terveystuotteiden ostaminen verkosta turvallista vai ovatko myytävät tuotteet peräisin esimerkiksi halpamaiden epämääräisistä tehtaista? Nyt esittelyssä olevien verkkokauppojen tuotteet ovat poikkeuksetta korkealaatuisia ja valvottuja, ja niiden valmistajiin kuuluvat alan tunnetut nimet. Samat nimet, joita löytyy paikallisen apteekin, luontaistuotekaupan ja tavaratalon hyllyiltä. Epämääräisiä valmisteita ei juurikaan niiden sivustoilta löydy. Kaupat myös kertovat lähes poikkeuksetta avoimesti ja yksityiskohtaisesti kunkin tuotteensa vaikuttavista aineista, niiden annostelusta ja jopa haittavaikutukset ovat luettavissa ennen tilausta. Sinun ei siis tarvitse pelätä ostavasi sikaa säkissä.

Terveystuotteiden verkkokauppa on suhteellisen uutta, esimerkiksi vanhin verkkoapteekki on peräisin vasta vuodelta 2006. Koska terveystuotteet vaativat huolellisuutta ja turvallisuutta, ovat kaupat osanneet ottaa roolinsa vakavasti. Suurin osa esittelemistämme alan verkkokaupoista on joko täysin kotimaisia, tai niiden emoyhtiö ainakin toimii Pohjoisella pallonpuoliskolla ja sijaintinsa vuoksi tiukasti valvotussa maassa.

Terveystuotteiden ostamisessa verkkokaupoista on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota myös sellaisiin seikkoihin, jotka eivät askarruta perinteisessä kaupassa asioivia. Niihin kuuluvat esimerkiksi:

  • Maksutavat: vaikka suurin osa verkkokauppiaista hyväksyy verkkopankkimaksun ja luottokortin, ovat etenkin vain yhtä tai muutamaa tuotetta myyvät ottaneet tavaksi lähettää toimitusten mukana laskun. Myös laskuilla on eroa, sillä eräät kaupat antavat sinulle jopa 60 vuorokautta korotonta maksuaikaa – lasku erääntyy tilausta seuraavan kuukauden lopussa – ja toiset taas vaativat rahansa 14 vuorokauden kuluessa. Maailmalla laajalti käytössä oleva turvallinen PayPal ei edelleenkään tahdo suomalaisille verkkokaupoille kelvata, samoin on postiennakon laita. Laskulla, osamaksulla ja postiennakolla maksuun liittyy usein myös lisäkustannuksia.
  • Toimitukset: monet verkkokaupat sallivat sinun itse valita, tahdotko esimerkiksi toimituksen suoraan kotiin, lähimpään SmartPost-pisteeseen tai postikonttoriin tai kenties Siwaan, Valintataloon, Matkahuoltoon tai Euromarketiin. Tyypillisesti toimitustapa määrää myös toimitusmaksun suuruuden, mutta ei -aikaa. Voit myös sada tilauksellesi ilmaisen toimituksen, jos ylität kaupan ilmaiskuljetusrajan.
  • Palautukset: kaikilla tutustumillamme terveystuotteiden verkkokaupoilla oli käytössään lakisääteinen 14 vuorokauden palautusoikeus, sen anteliaampia ne eivät suostu olemaan. Reseptilääkkeittä et voi palauttaa laisinkaan, joten ole tarkkana ennen niiden tilaamista. Palautusoikeus on rajoitettu myös konjak glucomannan-laihdutustuotetta myyvien kauppojen osalta vain tutustumispakkaukseen. Jollet tee kirjallista peruutusilmoitusta kaupalle, jatkaa se tilaustasi automaattisesti määräaikaisena tai kestotilauksena! Ja kyseisiä tuotteita et sitten enää voi palauttaa.
  • Asiakaspalvelu: koska kyseessä ovat terveyteen vaikuttavat tuotteet, on sinulla luonnollisesti usein niihin liittyviä lisäkysymyksiä, ja kaupan pikkukirjaimetkin saattavat vaatia selkeyttämistä. Lähes aina saat nopeaa palvelua ainakin sähköpostitse, useimmilla toimii myös puhelinpalvelu arkisin. Joukkoon mahtuu tosin myös kauppa, joka vastaa kyselyihisi vain ruotsiksi tai englanniksi. Osalla kaupoista kyselyihin vastaa jopa apteekkari.
  • Kanta-asiakkuus: osalla terveystuotteiden myyjistä on oma kanta-asiakasohjelmansa, jonka puitteissa voit saada jäsenalennuksia, lahjoja, etupisteitä tai muuta rahan arvoista etua. Mikäli olet terveystuotteiden säännöllinen tilaaja, kannattaa kyseiset ohjelmat käyttää hyväksi. Sama koskee mahdollisia alennuskoodeja.

Muista siis aina lukea huolella kunkin kaupan pikkuprintit ja ehdot, sillä ne saattavat poiketa suurestikin kilpailijoiden vastaavista. Myös hintavertailu on aina paikallaan, sillä kaupoilla on jatkuvasti vaihtuvia tarjouskampanjoita, ja niiden hintataso saattaa etsimäsi tuotekategorian osalla olla muita alhaisempi.

Vaali terveyttäsi, niin fyysistä kuin henkistä, joka päivä. Jolleivät normaalit kotikonstit riitä, ota avuksi terveystuotteiden verkkokaupat ja niiden laajat tuotevalikoimat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *