Yksityishenkilö

Yrittäminen yksityishenkilönä

 

On ihan tavallista ja sallittua aloittaa yrittäminen yksityishenkilönä perustamatta yritystä. Yleensä silloin on kyse homman aloittamisesta: kokeillaan  omia mahdollisuuksia ennen kuin sitoudutaan mihinkään vakavampaan. Yrityksen perustaminen on iso askel, sitä ei kannata tehdä kevyin perustein. Yrityksestä ei noin vain pääse eroon, hommat pitää verottajan ja muiden viranomaisten kanssa hoitaa kunnialla loppuun. Joillakin yrittäminen on niin minimaalista, että jopa 75 euron rekisteröintikustannus on kynnys. Jos rekisteröintimaksu tuntuu korkealta, niin silloin on todella syytä harkita kannattaako yrittämistä aloittaa edes sivutoimisesti.

Yleinen syy miksi yritystä ei haluta perustaa vaikka toiminta sitä vaatisi on se, että pelätään yrittäjästatuksen vaikuttavan sosiaalietuuksiin. Tämä pelko on aiheellinen. Et voi perustaa yritystä työttömänä ja samalla nostaa työttömyyskorvausta. Opiskelijalla ei ole yhtään sen helpompaa.

Jos olet työelämässä ja mietit sivutoimisen yrityksen perustamista, niin se kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti. Sinua ei nimittäin katsota automaattisesti yrittäjäksi, jos olet muussa työssä ollessasi ollut 10 kuukautta sivutoimisena yrittäjänä. Laki asiasta kuuluu tarkkaan ottaen näin:

Yritystoiminta katsotaan sivutoimiseksi, jos henkilö on ollut vähintään 10 kuukautta kyseiseen yritystoimintaan liittymättömässä kokoaikatyössä tai muutoin voidaan päätellä yritystoiminnan vaatiman työmäärän olevan niin vähäinen, ettei se ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle.

Käytännössä juuri tuota 10 kuukauden sivutoimisuutta pidetään rajana.  Määritelmä ”tai muutoin voidaan päätellä” jättää viranomaisille eli tässä tapauksessa TE toimistolle liian vaikean tulkinnan. Helpointa on määritellä kaikki alle 10 kuukautta yrittäneet päätoimisiksi yrittäjiksi kuin yrittää vetää rajaa johonkin muualle. Perusta siis sivutoiminen yritys hyvän sään aikana. Kun YT neuvottelut ovat päällä, niin silloin on jo liian myöhäistä.

Sivutoimisesta yrittämisestä saatu tulo alentaa tietenkin työttömyyskorvausta aivan samoin kuin mikä tahansa sivutoiminen tai satunnainen työ työttömyysaikana. Jos toiminta on minimaalista, niin silloin selvitysten tekemisestä on suhteettoman paljon vaivaa. Moni katsoo helpoimmaksi lopettaa sivutoimisen yrittämisen työttömyyden kohdatessa. Myös lopettamisesta pitää tehdä selvitys…

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *