Yritysmuodot

]

Yrityksen perustaminen mielessä, etkä tiedä minkä yritymuodon valitsisit? Tällä sivulla kerrotaan eri yritysmuodoista ja annetaan tietoa päätöksen tueksi. Yritysmuodon valinta ei ole niin kriittinen asia kuin kuvitellaan. Yritysmuotoa voi aina vaihtaa. Jos etsit sitä yritysmuotoa, jossa voi osinkoja nostaa täysin ilman veroja, niin suosittelen käymään kuuntelemassa vasemmistopoliitikkojen agitaatiopuheita. Reaalimaailmasta ei sellaista löydy.

Yksityishenkilö – Mikään laki ei pakota sinua perustamaan yritystä. Toisaalta Suomi on vapaa maa ostaa ja myydä tavaroita tai tarjota palveluja. Käytännössä kaikki on helpompaa kun sinulla on jonkinlainen yritys. Ainakin tarvitset Y-tunnuksen, että kukaan haluaa tehdä kauppaa kanssasi. Lue lisää …

Toiminimi – Yksinkertaisin yhtiömuoto. Edullinen ja helppo perustaa ja purkaa. Perustaminen  maksaa 75e. Et tarviste kirjanpitäjää. Tulot lasketaan osin pääomatuloksi ja osin henkilökohtaiseksi tuloksi (”palkkaa”).  Yksinkertainen kirjanpito riittää eli meno ja tulot listattuna verottajalle. Lue Lisää…

Avoin yhtiö – Tarvitsee vähintään kaksi yhtiömiestä, jotka vastaavat sitoumuksista koko omaisuudellaan. Ei tarvitse toimitusjohtajaa tai hallitusta. Laaditaan yhtiösopimus, joka teoriassa voi olla suullinen. Verotetaan sekä pääoma että ansiotulon mukaan. Tarvitsee kaksinkertaisen kirjanpidon. Perustamisilmoitus 180e. Lue lisää…

Kommandiittiyhtiö – On tavallaan avoimen yhtiön erikoistapaus. Perustajia pitää olla kaksi, joista toinen on vastuullinen yhtiömies. Äänetön yhtiömies ei ole vastuussa yrityksen sitoumuksista eikä voi ilman erillistä sopimusta edustaa yhtiötä. Äänetön yhtiömies saa tulonsa korkona sijoitukselleen (etusijalla), muut sen jälkeen kuten avoimessa yhtiössä. Perustamisilmoitus 180 euroa. Lue lisää…

Osuuskunta – Tarvitaan vähintään kolme jäsentä. Laaditaan perustamiskirja ja säännöt. Jäsen voi olla myös juridinen henkilö (yritys tms). Jos jäseniä on 7 tai yli niin jäseniä ei katsota yrittäjiksi. Mahdollistaa tällöin yrittämisen ilman yrittäjästatusta. Jäsenet eivät ole vastuussa osuuskunnan velvoitteista elleivät säännöt toisin määrää. Rahan saa ulos osuuspääoman korkona tai palkkana.  Tarvitaan kaksinkertainen kirjanpito. Perustaminen maksaa 350e. Lue Lisää…

Osakeyhtiö – Yksi osakkeenomistaja riittää yhtiön perustamiseen. Tarvitsee hallituksen, jossa vähintään yksi jäsen ja yksi varajäsen. Hallituksen puheenjohtajaa tai toimitusjohtajaa ei tarvita. Osakepääoma minimissään 2500 euroa, joka on yhtiö ”pesämuna”.  Yhtiön omistus jakautuu osakkeisiin, joita on niin monta kun perustamisasiakirjassa sanotaan. Osakkeiden määrää voidaan kasvattaa tai vähentää. Osakkeenomistajat voivat omistaa osakkeita eri määriä ja vapaasti myydä ja ostaa yhtiön osakkeita. Osakkeenomistajat eivät ole vastuussa yhtiön velvoitteista. Vastuu rajoittuu osakepääomaan. Perustamisilmoitus Patentti- ja Rekisterihallitukselle maksaa 350e. Lue lisää …

 

4 vastausta artikkeliin “Yritysmuodot”

  1. Voiko osakeyhtiön kirjanpidon tehdä itse? Kuitteja ei aluksi tule kun muutama ja nekin ostoja. Kyselin tilitoimistoista hintoja ja ei oikein mistään saa alla tonnilla vuosi kun laskee tilinpäätökset ja veroilmoitukset mukaan. Pitääkö kirjanpito varten olla joku ohjelma vai voiko sen tehdä kynällä ja paperilla?

  2. Kiitti eri yritysmuotojen esittelyistä. Olen jo pitkään salaa unelmoinut oman pikkufirman perustamisesta, palvelualalle, ja nyt asiat vaikuttavat hieman selkeämmiltä. Luulin, että toiminimenkin alla yrittävä yksityishenkilö tarvitsee kirjanpitöjää ja kaikki on monimutkaista.

  3. Nykyään kuka tahansa voi myös toimia yksityisenä elinkeinon harjoittajana ilman, että edes perustaa virallisesti mitään firmaa. Toimit freelancerin tavoin ja annat kaikki paperityöt maksullisen palvelun hoidettavaksi. Sellainen palvelu on UKKO.fi, joka hoitaa niin kirjanpidon,valtiolle menevät maksut ja muun byrokratian. Voit siis saada palkaa ja kasvattaa eläkettäsi uppoutumatta itse byrokratian saloihin tai tuhlaamatta aikaasi. Saat asiakkaaltasi maksun UKKO.fi:n kautta, joka tilittää sitten summan sinulle pidätysten jne. jälkeen. Itselleen palvelu varaa oikeuden nyppäistä 5 % laskun arvonlisäverottomasta loppusummasta tai sitten 15 euroa, jos lasku on alle 300 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *