Lomamökki vai omamökki

Lomamökin vuokraamisen edut

Suomalaiset rakastavat mökkeilyä, etenkin suven aikaan. Kenellä ei ole varaa hankkia omaa mökkiä, tai lomailla sukulaisten tai tuttavien sellaisella, löytävät mökin helposti myös vuokraamalla. Etenkin maan siirryttyä nettiaikaan on ”oman” lomamökin vuokraaminen käynyt yhtä vaivattomaksi ja nopeaksi kuin kenkäparin ostaminen nettikaupasta. Vuokraavia tahoja on tuhkatiheässä ja valikoimaa on sekä oman kodin lähistöllä että toisella puolella armasta kotimaata. Mitkä sitten ovat lomamökin vuokraamisen suurimmat valtit sellaisen omistamiseen verrattuna? Seuraavassa eräitä tärkeimmistä:

1. Sinun ei tarvitse huolehtia mökin remontoinnista ja muusta huollosta. Kaikki rakennuksethan kaipaavat joskus edes pintapuolista remppaa, niistä suuremmista vioista puhumattakaan. Haluaisitko itse tyhjentää ulkohuussia tai maksaa sähköjohtojen vedätystä? Jos mökki on vain vuokralla, vältyt tältä päänsäryltä, paitsi jos itse olet aiheuttanut mökille vahinkoa. Siinä tapauksessa joudut tietysti kaivamaan korvausta taskustasi, mutta vältät itse työn.

  1. Voit valita vaikka jokaiselle lomalle ja viikonlopulle eri paikkakunnan. Jos sinusta on mukava tutustua Suomen eri kolkkiin, lomamökin vuokraaminen on loistava ratkaisu. Sinua ei ole vuosikausiksi sidottu tiettyyn pitäjään, järvenrantaan tai saareen, vaan voit sielusi kyllyydestä reissata maata pitkin poikin. Lähde vaikka kesällä Saimaan kuvankauniiseen saaristoon, syksyn tullen Naantalin kylpylän lähelle ja talvella Lapin lumille hiihtämään. Esimerkkinä mainittakoon myös, että keskellä kaunista järveä sijaitsevalle saarelle on talvisaikaan toisinaan mahdotonta päästä.

3. Voit aina valita vaatimustesi tasoisen mökin. Toisinaan kenties haluat lomamökin kotiasi vastaavilla mukavuuksilla, kuten sähköllä, juoksevalla vedellä ja vesivessalla, Wi-Fi:llä… toisinaan taas haluat kadota kirjaimellisesti korven kätköön pomon tavoittamattomiin ja elää alkeellisesti. Lomamökin vuokraaminen mahdollistaa ne molemmat. Vaatimustaso muuttuu myös esimerkiksi lasten ja vanhempien iän mukaan. Harva teini suostuu lähtemään kaukaiseen mökinrähjään, jossa ei ole moderneja mukavuuksia, etenkin Wi-Fi:ä, ja harva iäkäs jaksaa enää kanniskella polttopuita tai vettä kaivosta. Valitse aina mahdollisimman alhainen varustetaso, jotta saat edullisemman vuokrahinnan.

4. Perhekoon muuttuessa, sinun ei tarvitse etsiä mökille ostajaa tai itkeä siellä tuntemaasi yksinäisyyttä. Kun lapset lentävät pesästä, monet vanhemmat valittavat mökin olevan liian suuri ja tyhjäntuntuinen. Silloin vanha rakas mökki laitetaan myyntiin ja ostetaan kenties tilalle toinen pienempi tai lomaosake jostain kaukaa.

5. Myös ulkomailta on helppoa vuokrata mökki. Harva haluaa ryhtyä ulkomaisen mökin ostoon, ja siihen liittyvän paperisodan ja kulujen hoitajaksi. Ulkomaisen mökin kohdalla myös joudut tutustumaan kyseisen maan verotukseen jne. Vuokraamalla saat itsellesi helposti lomamökin vaikkapa suomalaisten suosimasta ja edelleen jokseenkin edullisesta Virosta, jonne on nopea pyrähtää laivalla oman auton kera.

 

4 vastausta artikkeliin “Lomamökki vai omamökki”

  1. Mökkien vuokraus on onneksi yleistynyt viime vuosina, eikä oman mökin ylläpitäminen useinkaan enää kannata. Itselläni oli mökki vanhemmilta perittynä, mutta koska se oli aivan liian kaukana omaan makuuni, enkä siellä juurikaan pystynyt lomailemaan, myin sen pois. Nykyään vuokraan mökin milloin mistäkin päin, joten pääsen samalla tutustumaan haluamiini alueisiin ja järviin, eikä itsellä ole velvoitteita sen huollon suhteen.

  2. Olen aivan samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa siitä, ettei oman mökin pitäminen useinkaan taloudellisesti ole mahdollista, ei vaikka sellaisen olisi perinyt! Vuokramökille ei tietysti voi marssia noin vain, vaan sellainen on varattava, mutta eipä asiassa juurikaan muita miinuksia ole. On ihanaa valita jokaiselle lomalle eri maan kolkalta vaikka eritasoinen mökki, eli toisinaan voi leikkiä pohattaa ja toisinaan elää kuin sata vuotta sitten. Sitä paitsi mökin vuokraaja on vastuussa siitä, että mökki täyttää kuvaukset. Toisinaan on mukava ajella kauaskin, joskus ei kuitenkaan ehdi lähteä kuin läheisemmän järven lähelle. Kaikkea on tarjolla. Itse suosittelen suurten ja jo tunnettujen välittäjien palveluita, heillä asiat pelaa jo kokemuksella ja voi luottaa saavansa sitä, mistä maksaa.

  3. Itse vuokrasin juuri mökin joulun pyhiksi Kolilta, aivan mahtavista maisemista. Omaa mökkiä ei ole siunaantunut, mutta se ei todellakaan tarkoita, että pitäisi esimerkiksi nyt jäädä unelmajoulu viettämättä hankien keskellä kaukana muista ihmisistä. Perhe ja sukset mukaan ja sitten mennään viettämään oikein vanhanajan joulua!

  4. Omasta mielestäni parasta mökin vuokraamisessa on ollut se, ettei tarvitse huolehtia mistään remonttien tai siivousten osalla, pääsee aina huolletulle ja siistille mökille ja jää sitä varsinaista loma-aikaa siten huomattavasti enemmän! Ne viikonloput kun menee muutenkin aivan liian nopeasti, turha siinä on harja ja luuttu kädessä lomaa aloittaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *