Valokuvaus

 

Aiemmin valokuvaustarvikkeita myivät vain siihen erikoistuneet erikoisliikkeet. Myös hinta oli sen mukainen. Alan liikkeessä oli myös asiantuntemusta ja siitä tietysti vähän maksoikin. Kun valokuvaustarvikkeet siirtyivät kodinkoneliikkeisiin, niin asiantuntemus vaihtui ”asiantuntemukseen”. Asiakkaille oltiin tietävinään kaikki mahdollinen samalla arvioiden miten asiakkaalle saisi myytyä kalliimman tuotteen mitä asiakas oli tullut ostamaan. Nyt on helppo etsiä kamerat ja tarvikkeet netistä. Vertailla hintoja ja lukea asiantuntevia arvioita.

Filmien kehittäminen on jäänyt pienen aktiivisen harrastajajoukon harteille. Digikuvien tekeminen paperikuviksi on naurettavan halpaa ja vaatii enemmänkin viitsimistä kuin rahaa. Digiaikana kun kuvia otetaan kymmeniä kertoja enemmän kuin filmiaikana. Hyvien otosten poimimiseen pitää käyttää vähän aikaa. Kuvia voi myös rajata ja yhdistellä itse. Lisäksi omista kuvista voi paperikuvien lisäksi painattaa vaikka kuvakirjan, kalenterin tai vaikka joulukortteja. Paperin ohella kuvan voi painattaa T-paitaa tai johonkin muuhun vaatteeseen, hiirimattoon tai kahvimukiin.

Valokuvien kehitystä eli digikuvia paperikuviksi tarjoaa netissä monta yritystä. Osa niistä toimii ulkomailla kuten esimerkiksi foto.com. Yleisesti ottaen vähänkin suurempien erien teettäminen tulee halvemmaksi kuin itse tulostaen. Lisäksi tulostusjälki on yleensä parempaa. Tämä ei tarkoita sitä, että kotiin hankittu valokuvatulostin olisi ollut virheinvestointi. Oman tulostimen etu on, että kuvat saa tulostettua heti ja vaikka yhden kuvan kerralla. Kuvia tilattaessa kannattaa tilata vähintään parikymmentä kuvaa kerralla, että postikulujen osuus ei kasva kovin suureksi. Valokuvatulostin on hyvä myös silloin, kun tulostaa muita kuin vakiokokoisia tulosteita. Suuret kuvat ja toisaalta myös hyvin pienet kuvat tulevat omalla tulostimella edullisemmaksi.

Jos kuvia käsittelee paljon itse, niin silloin oma valokuvatulostin on hyvä hankinta. Työn jäljen näkee heti ja vaikka aikoisikin lopulliset kuvat teetättää, niin lopputulos on yleensä parempi. On nimittäin ihan eri asia katsoa valokuvaa näyttöruudulta verrattuna siihen, että näkee kuvan kädessä. Suuresta teetettävästä erästä kannattaa ainakin muutama tulostaa kokeeksi omalla tulostimella.

Valokuvaus aiheen alasivut:

Valokuvien teettäminen – Missä kannattaa tulostuttaa omat valokuvat.

Optiikkaa ulkomailta – Kannattaako optiikkaa ja muita valokuvaus tarvikkeita tilata ulkomailta.

Joulukortit omista kuvista – Vertailu miten ja missä teettää omat joulukortit.

 

6 vastausta artikkeliin “Valokuvaus”

  1. Digikuvien teettämisen kohdalla pätee muuten sitten yllättävän poikkeuksellisesti se pääsääntö, ettei halpa ole huonoa! Parhaat hinnat kun löytyvät juuri suurilta valmistamoilta,joilla on valtavien painomäärien vuoksi varaa hankkia viimeistä teknologiaa olevat laitteet, paperit ja musteet ja silti pitää hinnat alhaalla. Ulkomailta saa siten digikuvat ja muutkin kuvatuotteet kotimaata edullissemmin.

  2. Henna on ihan oikeassa, eli halpa ei ole huonoa eikä hyvä kallista, ainakaan digikuvien osalla! Halvimmillaan digikameralla napsitut otokset saa paperikuviksi noin 9 sentillä/kappale, lähinnä kylläkin vain ulkomaisten kuvateettämöiden kohdalla. Ne teettävät niin valtavia kuvamääriä, että kykenevät pitämään hinnat alhaalla.Kilpailun kiristyessä myös kotimaiset firmat ovat alkaneet erikoistarjouskisaan, joiden aikana tuolla samalla summalla voi saada kuvat valmiiksi kotimaassakin, tosin silloin usein pitää teettää suuri määrä kerralla.

  3. Nyt on joulu taas ovella ja parhaat joulukortit syntyvät omista kuvista teettämällä. Siten saat taatusti persoonalliset kortit, vaikka eri saajille erilaiset. Kortteja valmistavat tänään jo aivan kaikki valokuvia digiotoksista teettävät firmat, jotka toimivat netin kautta. Kannattaa pitää mielessä, että siten saat myös erityisen edulliset kortit verrattuna kaupasta ostettaviin massatuotannon valmisversioihin. Omat valokuvakortit on kuitenkin hyvä teettää tarpeeksi ajoissa, eli viimeistään näinä päivinä, koska postitukseen sinulle ja sinulta edelleen niiden onnellisille saajille menee oma aikansa.

  4. Joulukorttien lisäksi muutkin kuvatuotteet ovat persoonallisia ja käteviä lahjoja. Erityisesti palapelita ja canvastaulut ilahduttavat varmasti itse ottamalla kuvalla. Lapsiperheessä myös kuvalla varustetut mukit ja avaimenperät voisivat auttaa erottamaan jokaisen tavarat toisistaan.

  5. Valokuvien lisäksi persoonalliset kuvatuotteet ovat kovasti muodissa ja useimmat digikuvien teettäjät tarjoavatkin jo sellaisia. Saatavilla on niin avaimenperiä, lakanoita ja verhoja, cancas-tauluja tai vaikka mukeja. Siten saat ostettua todella ainutlaatuisen lahjan, jollaista ei toista tule vastaan ja josta saaja on takuulla kiitollinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *