Avoin yhtiö

Tämä yhtiömuoto tarvitsee vähintään kaksi henkilöä perustamaan yrityksen. Avoin yhtiö perustetaan perustamissopimuksella. Tämä voidaan lain mukaan tehdä suullisena tai kirjallisena. Patentti- ja rekisterihallitus ei ota suullista ilmoitusta vastaan. Eli sopimus pitää tehdä kirjallisena tai muuten yhtiön toiminta pysähtyy perustamisvaiheeseen. Avoin yhtiö on tavallaan usean henkilön yhteinen toiminimi.

Avoimessa yhtiössä kaikki yhtiömiehet ovat vastuussa kaikista yhtiön velvoitteista koko omaisuudellaan. Jos avoin yhtiö  menee konkurssiin, sen velat peritään sen perustajilta. Velka tavallaan jakautuu tasan kaikkien kesken, mutta jos joku yhtiön perustaja ei pysty maksamaan omaa osuuttaan velasta, se peritään niiltä joilla rahaa tai omaisuutta on. Nämä voivat vastaavasti myöhemmin periä varattomaksi todetulta yhtiömieheltä sitä osuutta hänen velastaan, jonka muut ovat joutuneet maksamaan. Näitä selvittelevät sitten lakimiehet pientä muodollista korvausta vastaan.

Kuten yllä oleva vastuunjako osoittaa, pitää avoimen yhtiön perustajien luottaa toisiinsa. Yleensä avoin yhtiö sopii parhaiten perheyritykselle, jossa omaisuus ja velat ovat muutenkin yhteisiä. Usein avoin yhtiö on se yhtiömuoto jolla lähdetään liikkeelle, koska sen perustaminen ja purkaminen on helppoa ja halpaa.

Verotuksen näkökulmasta avoin yhtiö ei ole verovelvollinen. Yhtiön tulot ovat yhtiömiesten ansiotuloa. Kuten toiminimen kohdalla, osa yhtiön tuloista voidaan maksaa pääomatulona. Tämä riippuu yhtiön varallisuudesta. Avoin yhtiö voi myös omistaa omaisuutta ja pitää henkilöitä palkkatyössä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *