Mturk

Mturk

Mturk (mechanical turk) on Amazonin omistuksessa oleva kauppapaikka, joka saattaa työnantajien projektit ja freelancerit yhteen. Projekteja löytyy pienikokoisista suuriin ja palkkiot saattavat vaihdella yhdestä sentistä useisiin kymmeniin dollareihin. Suurin osa projekteista on yritysten kyselyitä tai muita pieniä tehtäviä. Näitä projekteja kutsutaan nimellä HIT (Human Intelligence Tasks). Palveluun on kirjauduttava omilla Amazon -tunnuksillaan, jotta tehtäviä voi alkaa tekemään.

HIT:t voivat pitää sisällään kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä; projektia klikatessa käyttäjä näkee lisäinformaatiota tehtävää koskien. Freelancerin on kuitenkin tärkeää tehdä työnsä huolella, sillä tyytymätön asiakas saattaa jättää palkkion maksamatta mikäli siihen on aihetta. Palkkio maksetaan freelancerin Amazon -tilille, Dashboard and Earnings -osioon. Uusille käyttäjille palkkio maksetaan pienellä viiveellä turvallisuussyistä, viive on noin kymmenen päivää ensimmäisen projektin suorittamisesta. Suomalainen freelancer voi saada ansaitut palkkionsa vain Amazoniin soveltuvan lahjakortin muodossa.

Mturkin käyttäjän kannattaa syventyä sääntöihin ja käyttöohjeisiin, ennen kuin aloittaa rahan tahkoamisen. Näin välttyy mahdollisilta sääntörikkeiltä ja säästyy sekä palvelun, että freelancerin aikaa ja resursseja.

 

2 vastausta artikkeliin “Mturk”

  1. Kaverini koetti tehdä jonkin aikaa duunia tuon Mturkin kautta mutta koki sen turhauttavaksia kahdestakin syystä. Ensinnäkin häntä harmitti tietysti se, että palkkiot saa vaan ja ainoastaan Amazonin lahjakorttina eikä suoraan omalle tilille vedettäväksi. Toisaalta hän sanoi sivustolla olevan lähinnä vaan muutaman sentin puuhia, eli siinä menee oma aika oikeastaan vaan sopivien projektien etsintään ja muuhun vastaavaan eikä itse työhön, josta kertyisi rahaa.

  2. Kokeilin joskus tuota ja kieltämättä ei siellä muita kuin muutamalla sentillä palkattuja hommia näkynyt olevan. Taisin twhdä ehkä yhden homman, kunnes Mturk ilmoitti, etten ole sopiva heidän työntekijäkseen. Itselle jäi sellainen mielikuva, että Suomi ei olisi kelvannut kotimaaksi, mutta en ole ihan varma, kunnollista selitystä kun en oikein saanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *