Freelancer-sivustojen vertailua

Freelancer-sivustojen vertailua

Freelancer-sivustojen välillä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös jonkin verran eroavaisuuksia. Jokainen sivusto toimii periaatteessa samalla tavalla työ- ja projektitarjonnan osalta: Tarvittava ilmoitus tehdään, toinen osapuoli ilmoittautuu siihen, tehdään tarjous, valitaan paras vaihtoehto, työ suoritetaan ja palkkio maksetaan. Samaa kaavaa käyttäen jokaista freelancer-palvelua on helppo oppia käyttämään, lukuunottamatta pieniä eroavaisuuksia palkkioissa ja komissioissa.

Tärkeä olennainen tekijä eri freelancer-sivujen vertailemiseksi on sivujen veloittama rahasumma joko projektien palkkioista, rekisteröitymisestä tai asiakkaan projekti-ilmoituksesta. Tässä listattuna eri sivustojen veloittamia maksuja:

eLance – 8,75% jokaisesta maksetusta palkkiosta

PeoplePerHour – Asiakas maksaa tietyn summan tehdessään ilmoituksen

oDesk – 10% jokaisesta maksetusta palkkiosta

MTurk – Ei veloita maksuja.

iFreelance – Kuukausimaksu min. 7 dollaria freelancerille, asiakkaalle ilmainen.

Freelancer – Perustasolla freelanceriltä veloitetaan 5€/10% per palkkio ja asiakkaalta 3€/5%.

Fiverr – Jokaisesta 5$:n gigistä sivusto veloittaa 1$, eli 20%.

Clickworker – Maksu veloitetaan vain asiakkaalta, työn suuruudesta riippuen.

 

Voidaan havaita veloitusten erojen olevan suuria ja näihin perustuen freelancerille edullisimmat sivustot ovat PeoplePerHour, MTurk ja Clickworker, sillä niissä freelancerille ei maksuja tule ollenkaan. iFreelancen veloittama kuukausimaksu voi kylläkin tulla edullisemmaksi, mikäli saatujen palkkioiden summa ylittää tietyn rajapyykin, jolloin 7€/kk maksu on halpa suhteessa muiden sivustojen komissioihin.

Pelkkien sivustojen perimien maksujen takia niitä ei kuitenkaan kannata vertailla. Esimerkiksi freelancing elinkeinona voi olla hankalaa, mikäli palkkioiden suuruus on liian pieni suhteessa työtön käytettyyn aikaan. Muun muassa MTurkissa palkkiot voivat olla kooltaan vain muutamia senttejä joten hyöty freelancerille on aika olematon, vaikka palkkion saakin ”puhtaana käteen”. Sivustojen ”paremmuus” riippuu siis erittäin paljon siitä, haluaako freelancer tehdä pieniä, helppoja töitä vai pitkiä ja monimutkaisia projekteja. Se on täysin mielipidekysymys ottaako pieniä palkkioita toinen toisensa jälkeen vai suurempia summia pitkällä aikavälillä.

Asiakaspalvelulla on myös suuri merkitys. Esimerkiksi Fiverr omistaa aktiivisen foorumin, jossa käyttäjät jakavat kokemuksiaan ja auttavat toisiaan nopealla aikataululla ongelmatilanteissa. Tämä on ehdottomasti yksi keino, jolla erottautua muista freelancer-sivustoista. Toki muillakin sivuilla saa yhteyden asiakaspalveluun ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, mutta Fiverr silti voittaa fooruminsa ansiosta.

Yleisin maksutapa freelancer-yhteisöjen keskuudessa on Paypal-siirrot. Vakiintunut verkkomaksujärjestelmä kansainvälisesti on plussaa. Kaikilla edellämainituilla sivustoilla, lukuunottamatta MTurkia, on Paypal-ominaisuus.

Projekteja löytyy jokaiselta sivustolta aihepiireittäin laidasta laitaan. Toisilla sivuilla toiminta on ”ammattimaisempaa” ja toisilla jotkin projektit voivat olla vähän ”huumorilla höystettyjä”. Esimerkiksi Fiverr:stä löytyy monia hauskoja gigejä, joissa esimerkiksi promotaan jotain tuotetta, mutta kuitenkin pääpaino on huumorissa. Tämäkin riippuu täysin freelancerin mielipiteistä, että tykkääkö puhtaasti ammattimaisesta toiminnasta vai onko osakseen huumorimiehiä.

Oma henkilökohtainen top 3 ranking perustuu sivuston käyttökuluihin, asiakaspalveluun, työtehtävien määrään/saatavuuteen ja palkkioiden suuruuteen:

  1. Fiverr
  2. PeoplePerHour
  3. Clickworker

 

1 vastaus artikkeliin “Freelancer-sivustojen vertailua”

  1. Samaa mieltä olen, ei kannata pelkästään tuota sivuston perimää rahasummaa tuijottaa, vaan enemmän sivustojen palveluita ja toimivuutta. Itse olen tykännyt Fiverristä juurikin tuon ”huumorin” takia ja siksi, että siellä voi myydä ihan mitä ikinä keksiikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *