Osuuskunta

 

Osuuskunta on yhtiömuoto, jossa ei ole varsinaisia omistajia. Perustajia osuuskunnalla pitää olla vähintään kolme. Perustajina voi olla mikä tahansa oikeushenkilö kuten yritys tai yhteisö. Osuuskunta voi siis olla myös yritysten välinen yhteisö.

Osuuskunnan alkupääoma kerätään osuusmaksuista, jotka ovat aina yhtä suuria kaikille osakkaille. Jäsenet ovat siis tasavertaisia osuuskunnassa niin äänivallan kuin omistuksen osalta. Osuuskunnan jäsenmäärä ei ole ennalta määrätty vaan jäsenmäärää voidaan kasvattaa. Jäsenet eivät ole vastuussa osuuskunnan sitoumuksista ellei siitä erikseen määrätä perustamissopimuksessa.

Voittoa osuuskunta voi maksaa jäsenilleen ylijäämähyvityksenä tai osuuspääoman korkona. Osuuspääomaa voidaan myös korottaa tai palauttaa.

Mikäli osuuskunnalla on jäseniä vähintään seitsemän sen jäseniä ei kohdella yrittäjinä. Tämä mahdollistaa esimerkiksi työttömän kaveriporukan perustaa osuuskunnan ja silti saada samaan aikaan työttömyysturvaa. Jos osuuskunnan jäsen nostaa palkkaa osuuskunnalta tämä alentaa luonnollisesti työttömyyskorvausta tai muuta yhteiskunnan etuutta samoin kuin satunnainen tai osa-aikainen työ.

Osuuskuntaa voisi verrata osakeyhtiöön, jolla on joukko samansuuruisen pääoman sijoittaneita osakkaita. Samoin kuten osakeyhtiökin myös osuuskunta on itsenäinen oikeushenkilö. Osinkoa vastaa osuuspääoman korko.

Suomessa on lukuisa määrä suuri ja pieniä osuuskuntia. Keskimäärin suomalainen on jäsenenä hiukan yli yhdessä osuuskunnassa. Yhtiömuotona osuuskunnan lähtökohta on tuottaa palveluja jäsenilleen ei niinkään rahallista tuottoa. Nykyään osuuskunta voi tuottaa palveluja muillekin kuin jäsenilleen, mikä oli aiemmin kiellettyä. Osuuskunnan tarkoitus ei useinkaan ole tuottaa voittoa ollenkaan, vaan päinvastoin se voi kerätä vuosittain jäsenmaksua jäseniltään. Tällainen on esimerkiksi tieosuuskunta, jonka tehtävä on tietyn yksityistien kunnossapito.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *