Moon Patrol

Moon Patrolin historia

Moon Patrol on legendaarinen Vic20-tietokoneelle julkaistu peli, joka julkaistiin alunperin vuonna 1982. Peliä kehitti ja julkaisi Irem Corporation, ja se oli alunperin suunniteltu kolikkopelimuodossa. Vic20:lle julkaistu versio oli kuitenkin suuri menestys ja vakiinnutti Moon Patrolin paikan yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista tietokonepeleistä.

Moon Patrol sijoittuu tulevaisuuteen, jossa pelaajan tehtävänä on ohjata kuormanvartija-ajoneuvoa kuun pinnalla. Pelaaja matkaa erilaisilla kuukentillä ja kohtaa erilaisia esteitä ja vihollisia matkansa varrella. Peli oli edistyksellinen sen aikaisiin peleihin verrattuna, sillä se käytti äänisirua, joka loi peliin musiikin ja ääniefektejä. Moon Patrolin aikanaan huippuluokan äänimaailma oli yksi sen vetonauloista.

Pelin perusmekaniikka

Moon Patrolin perusmekaniikka on yksinkertainen, mutta haastava. Pelaaja ohjaa ajoneuvoa, joka liikkuu ainoastaan vaakasuunnassa. Pelaajan tulee väistellä erilaisia esteitä, kuten kuoppia ja kiviä sekä ampua vihollisia, jotka yrittävät pysäyttää pelaajan etenemisen.

Pelissä on kaksi toimintapainiketta, joista toisella ammutaan ja toisella hypätään. Ampumalla pelaaja pääsee eroon vihollisista ja hypyillä pelaaja pääsee yli esteiden. Moon Patrolissa on myös etäisyyteen perustuva pisteytysjärjestelmä, jossa pelaaja saa enemmän pisteitä mitä pidemmälle hän selviää pelissä.

Haastavat tasot ja viholliset

Moon Patrolissa on useita erilaisia tasoja, jotka vaihtelevat huomattavasti toisistaan. Tasot koostuvat erilaisista esteistä ja vihollisista, ja pelaajan täytyy hallita ajoneuvonsa hyvin päästäkseen läpi jokaisesta tasosta. Esteet voivat olla esimerkiksikuuken molempia reunoja pitkin liikkuvia juoksuhautoja, joista on hypättävä yli tai reikiä, joihin ei voi osua.

Viholliset taas liikkuvat eri tavoin ja pelaajan täytyy ampua heitä ennen kuin he jatkavat eteenpäin, ja pelaajan täytyy myös väistellä heidän ammuksiaan. Kentät muuttuvat aina haastavammiksi sitä mukaan kun pelaaja etenee pelissä ja pelaajan sinuautomaattisesti liikkumisnopeus myöskin kasvaa eteneminen.

Moon Patrolin suosio perustuu sen haasteisiin ja monipuolisuuteen. Pelin pystyy helposti oppimaan, mutta sen läpäisy vaatii taitoa ja keskittymistä. Peli tarjoaa koukuttavan pelikokemuksen, joka haastaa pelaajan yrittämään yhä uudestaan ja yrittämään saavuttaa mahdollisimman korkeat pistemäärät.

Moon Patrol on jäänyt historiaan yhtenä Vic20:n suosituimmista peleistä, ja sen vaikutus tietokonepelien kehitykselle on merkittävä. Edelleen tänäkin päivänä Moon Patrol on peli, jota pelaajat tuntevat ja jonka parissa he viettävät tunteja yrittäessään parantaa pistetulostaan.

Suosittuja Moon Patrol -kloneja

Moon Patrol oli alun perin tietokonepelikonsoleiden Vic20:lle julkaistu peli, joka nousi nopeasti suosioon. Sen suosion myötä myös muita pelifirmoja innostui julkaisemaan omia versioitaan Moon Patrolista. Yksi suosittuja kloneja oli Super Moon Patrol, joka oli julkaistu Commodore 64:lle. Tässä versiossa pelimekaniikka ja ulkoasu olivat hyvin samankaltaiset kuin alkuperäisessä Moon Patrolissa, mutta peliä oli hieman kehitetty. Super Moon Patrolissa oli enemmän vihollisia ja esteitä, jotka toi haastetta peliin. Lisäksi peliä oli hieman nopeutettu, joten se vaati pelaajalta enemmän tarkkuutta ja nopeutta. Super Moon Patrol oli suuri hitti ja keräsi paljon kiitosta pelaajilta.

Toinen suosittu Moon Patrolin klooni oli Space Patrol, joka julkaistiin Atari 2600:lle. Tämä versio oli hieman yksinkertaisempi kuin alkuperäinen Moon Patrol, mutta siinä oli silti samat perusideat ja pelattavuus. Space Patrolissa pelaajan tehtävänä oli ajaa avaruusaluksella kuun pinnalla ja väistellä esteitä sekä ampua vihollisia. Vaikka Space Patrol ei ehkä saavuttanut ihan samanlaista suosiota kuin alkuperäinen Moon Patrol, se oli silti arvosteltu hyvin ja sai pelaajilta paljon positiivista palautetta.

Pelin arvostelut ja palkinnot

Moon Patrol sai aikanaan erittäin positiivisia arvosteluja pelaajilta ja peliarvosteluista. Pelaajat ylistivät pelin innovatiivisia pelimekaniikkoja ja mielenkiintoista pelimaailmaa. Pelin grafiikka ja äänimaailma olivat hyvin toteutettuja ja ne toi peliin lisää tunnelmaa. Moon Patrol sai myös useita palkintoja, kuten parhaan pelin palkinnon Vic20 Game Awardsissa. Pelin arvostus näkyi myös myyntiluvuissa, sillä se myi hyvin ja oli useiden kuukausien ajan Vic20:n suosituin peli.

Vaikka Moon Patrol sai pääasiassa positiivisia arvosteluja, oli joukossa myös kriitikoita. Jotkut arvostelijat kritisoivat pelin toistoa ja sitä, että peli saattoi tuntua hieman yksitoikkoiselta pidemmän päälle. Toiset taas toivoivat enemmän vaihtelua vihollisiin ja esteisiin. Näistä huolimatta Moon Patrol oli yleisesti ottaen hyvin suosittu ja arvostettu peli.

Moon Patrolin vaikutus tuleviin peleihin

Moon Patrolilla oli suuri vaikutus tuleviin tietokonepeleihin. Se oli yksi ensimmäisistä peleistä, joka yhdisti ajamisen ja toimintaseikkailun elementit. Pelin innovatiivinen pelattavuus ja haastavat tasot inspiroivat monia pelinkehittäjiä ja vaikuttivat pelimaailmaan laajemminkin.

Moon Patrolin vaikutus näkyi esimerkiksi myöhemmin julkaistussa etenemispelissä Defenderissa. Moon Patrolin tapaan pelissä piti väistellä esteitä ja ampua vihollisia. Myös monissa tulevissa autopeleissä ja avaruuspeleissä näkyi Moon Patrolin vaikutus. Pelin uudenlainen pelimekaniikka ja toiminta yhdistettynä ajamiseen oli jotain, mitä ei ollut aiemmin nähty.

Nykyään Moon Patrol on edelleen arvostettu klassikkopeli ja sitä pidetään yhtenä tietokonepelien historian tärkeimmistä peleistä. Se on avannut tien monille uusille peleille ja luonut perustan ajamiseen ja toimintaan perustuville peleille. Moon Patrolin perinnön voi nähdä monissa nykyisissä peleissä, jotka yhdistävät ajamisen ja toimintaseikkailun elementit.

Salaisuudet ja huijaukset Moon Patrolissa

Moon Patrol on legendaarinen tietokonepeli, joka julkaistiin alun perin Commodore Vic20 -pelikonsolille. Pelin tavoitteena on ohjata kuukulkijaa kuun pinnalla ja selvitä erilaisista esteistä ja vihollisista. Vaikka peli on sinänsä suhteellisen yksinkertainen, siinä löytyy joitakin salaisuuksia ja huijauksia, jotka voivat auttaa pelaajaa pääsemään eteenpäin tai saavuttamaan parempia tuloksia.

Yksi Moon Patrolin salaisuuksista on mahdollisuus hypätä erittäin korkealle, kun pelaaja painaa näppäimiä oikeassa järjestyksessä tietyssä vaiheessa peliä. Tämä huijaus on kuitenkin varsin vaikea toteuttaa ja vaatii pelaajalta tarkkaa ajastusta ja koordinaatiota. Kun huijaus onnistuu, pelaaja voi hypätä huomattavasti korkeammalle kuin normaalisti ja välttää siten joitakin vihollisia tai esteitä.

Toinen salaisuus Moon Patrolissa on ns. ”infinity loop” -huijaus, joka mahdollistaa pelaajan pysymisen ikuisessa pelisyklissä. Tämä huijaus toimii niin, että pelaaja pysyy tietynlaisen hyppynopeuden avulla jatkuvasti ilmassa ja välttää siten kaikki esteet ja viholliset. Tämä salaisuus vaatii pelaajalta tarkkuutta ja nopeutta, mutta jos se onnistuu, pelaaja voi pelata loputtomasti ilman että peli päättyy.

Fanien luomia Moon Patrol -modifikaatioita

Moon Patrol on kerännyt vuosien varrella suuren fanikunnan, ja monet fanit ovat luoneet omia modifikaatioita peliin. Modifikaatiot voivat sisältää esimerkiksi uusia tasoja, hahmoja tai vihollisia, joiden avulla peli saa uutta sisältöä ja vaihtelua.

Eräs suosituimmista Moon Patrolin modifikaatioista on ns. ”hard mode”, jossa peli on huomattavasti vaikeampi kuin alkuperäinen versio. Tässä modifikaatiossa viholliset liikkuvat nopeammin ja ampuvat tiheämpään, joten pelaajan on oltava erittäin tarkkana ja nopea reagoinnissaan. Hard mode on suosittu valinta niiden pelaajien keskuudessa, jotka haluavat haastaa itsensä ja testata taitonsa Moon Patrolin parissa.

Toinen mielenkiintoinen Moon Patrolin modifikaatio on ”boss mode”, jossa pelaajan on taisteltava jättimäistä pomoa vastaan. Tämä modifikaatio on lisännyt peliin uudenlaista jännitystä ja adrenaliinia, kun pelaaja yrittää selviytyä bossin voimakkaista hyökkäyksistä ja samalla välttää muita vihollisia ja esteitä.

Moon Patrolin jälleentulkinnat ja uudelleenjulkaisut

Moon Patrolin suosio ei ole hiipunut vuosien varrella, ja peliä on julkaistu uudelleen eri pelialustoille ja jopa modernisoitu joissakin tapauksissa. Yksi suosituimmista Moon Patrolin uudelleenjulkaisuista on NES:lle tehty versio, joka toi pelin uudelle sukupolvelle.

Uudempiin versioihin on usein lisätty uusia ominaisuuksia ja grafiikkaa, mikä tekee pelistä entistäkin viihdyttävämmän. Lisäksi pelin äänimaailmaa on paranneltu ja musiikkia on usein uusittu. Monet Moon Patrol -fani suosivat kuitenkin edelleen alkuperäistä Vic20-versiota sen nostalgisuuden ja alkuperäisen tunnelman vuoksi.

Moon Patrol on myös saanut aikaan inspiraation muita pelejä varten, ja sen vaikutus näkyy monissa myöhemmissäkin peleissä. Esimerkiksi Super Mario Bros. ja Megaman-pelisarjat ovat ottaneet vaikutteita Moon Patrolin pelimekaniikasta ja tyylistä, mikä osoittaa pelin merkittävän aseman tietokonepelien historiassa.

Kaiken kaikkiaan Moon Patrol on ollut yksi Vic20:n suosituimmista peleistä, ja sen salaisuudet, fanien luomat modifikaatiot sekä jälleentulkinnat ja uudelleenjulkaisut ovat pitäneet pelin elossa vuosien varrella. Peli edustaa aikansa klassikkoa, joka on jättänyt merkittävän jäljen tietokonepelien maailmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *