E.T. the Extra-Terrestrial

Peliyhtiö Atari

Atari on yksi tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista peliyhtiöistä koko peliteollisuuden historiassa. Yhtiö perustettiin vuonna 1972 ja se oli yksi ensimmäisistä yrityksistä, jotka keskittyivät pelikonsolien ja pelien valmistamiseen ja julkaisemiseen. Atari oli erityisen tunnettu arcade-pelihalleissa sijaitsevista peleistä, kuten Pong, joka oli yksi menestyneimmistä ja vaikutusvaltaisimmista peleistä sen ajan pelimarkkinoilla.

Atari oli myös merkittävä toimija koti-pelikonsolien markkinoilla. He julkaisivat Atari 2600 -konsolin vuonna 1977, joka oli ensimmäinen laajalti saatavilla ollut pelikonsoli. Atari 2600 oli suuri menestys ja se auttoi luomaan kotipelikonsolien suosion, joka jatkuu edelleen tänä päivänä. Atari julkaisi monia suosittuja pelejä Atari 2600:lle, kuten Space Invaders, Pac-Man ja Pitfall.

E.T. pelin julkaisu

Vuonna 1982 Atari julkaisi pelin nimeltä E.T. the Extra-Terrestrial, joka perustui suosittuun samannimiseen elokuvaan. Pelin kehitysprosessi oli hyvin kiireinen ja aikataulutettu, ja Atari halusi saada pelin markkinoille jo joulusesongiksi. Valitettavasti pelin kehitykseen ei varattu tarpeeksi aikaa ja resursseja, minkä vuoksi lopputulos oli pettymys.

E.T. pelissä pelaaja ohjasi E.T.-olentoa, joka yritti kerätä osia puhelimesta voidakseen soittaa kotiin ja paeta maasta. Peli oli hyvin yksinkertainen ja repetitiveinen, eikä se tarjonnut haastetta tai syvyyttä pelaajille. Lisäksi pelin grafiikka ja äänet olivat alkeellisia ja pelin ohjaaminen oli vaikeaa ja kömpelöä.

Pelaajien pettymys

E.T. the Extra-Terrestrial sai pelin julkaisun jälkeen ankarasti negatiivista palautetta pelaajilta ja kriitikoilta. Peliä pidettiin yhtenä kaikkien aikojen huonoimmista ja epäonnistuneimmista peleistä. Monet pelaajat eivät ymmärtäneet pelin tarkoitusta tai miten sitä pelataan, mikä aiheutti suurta frustraatiota ja pettymystä.

Pelin huono vastaanotto johti siihen, että E.T. peli oli valtava taloudellinen tappio Atariille. Pelin suuri budjetti ja markkinointikulut yhdistettynä heikkoon myyntiin johtivat Atariin vakavaan taloudelliseen kriisiin, joka heijastui koko peliteollisuuteen. Atari joutui lopulta hautaamaan jopa miljoonia kopioita E.T. pelistä autiomaahan, mikä alleviivasi pelin epäonnistumista.

Vaikka E.T. the Extra-Terrestrial oli suuri pettymys, se oli myös käännekohta peliteollisuudessa. Se osoitti, että pelien laatu ja kehitysaika ovat tärkeitä, eikä pelkästään brändin tai elokuvan nimeä voi käyttää menestyksellisen pelin takana. Atari oppi kalliin oppitunnin E.T. pelin myötä, mutta yhtiön vaikutus peliteollisuuteen pysyy merkittävänä.

Pelistä eriytetty myyttejä

Atari julkaisi E.T. the Extra-Terrestrial -pelin vuonna 1982. Peli oli saanut paljon ennakko-odotuksia, sillä samanniminen elokuva oli ollut suuri menestys. Valitettavasti peli ei kuitenkaan vastannut pelaajien odotuksia.

Pelistä on vuosien varrella muodostunut paljon myyttejä. Yksi suosituimmista myyteistä on se, että E.T. peli epäonnistui niin pahasti, että Atari joutui hautaamaan etsintä- ja pelastuspelit satojen tonnien edestä Alamogordon kaatopaikalle. Tämä myytti eli pitkään, mutta se todistettiin vääräksi vuonna 2014, kun kaatopaikalta löydettiin purkitettuja E.T.-pelejä. Oli toki totta, että peli ei menestynyt odotetusti, mutta tarina jätettiin unholaan ja suuri määrä pelejä hävitettiin sen sijaan, että niitä olisi lähetetty takaisin.

Toinen myytti liittyy itse pelin laatuun. E.T. the Extra-Terrestrial -peli sai julkaistessaan paljon huonoja arvosteluja, ja monet pelaajat pitävät peliä yhtenä historian huonoimmista. Myytin mukaan peli oli täysin pelikelvoton, eikä siitä voinut saada minkäänlaista pelinautintoa. Totuus kuitenkin on, että peli oli aikakaudelle tyypillinen lisenssipeli, joka kärsi tiukoista aikarajoituksista ja vähäisestä testauksesta. Pelissä oli omat ongelmansa, kuten haastava ohjaus ja toistuvat tehtävät, mutta siinä oli myös innovatiivisia elementtejä, kuten E.T:n kyky lennellä pyörteissä. Peliä voi siis pitää huonosti toteutettuna, mutta ei täysin pelikelvottomana.

Arvostelujen ja myyntilukujen romahdus

E.T. the Extra-Terrestrial julkaistiin joulumarkkinoilla vuonna 1982, ja se oli alun perin suunniteltu menestymään hyvin. Atari hankki pelin lisenssin Steven Spielbergin suositulta elokuvalta ja uskoi sen avulla saavansa suuren pelaajakunnan kiinnostumaan pelistä.

Valitettavasti peli ei vastannut pelaajien odotuksia. Sen saamat arvostelut olivat huonoja, ja pelin myyntiluvut romahtivat nopeasti. Arvosteluissa peliä kritisoitiin erityisesti sen heikosta ohjauksesta ja tasapaksuista tehtävistä. Pelaajat kokivat myös, että peliin ei ollut panostettu tarpeeksi ja se julkaistiin keskeneräisenä.

Pelin heikko menestys oli suuri pettymys Atariille. Yhtiö oli tilannut pelistä valtavan määrän kopioita odottaen sen myyvän hyvin joulusesongin aikana. Kun peli ei menestynytkään odotetusti, Atari joutui tekemään nopeita päätöksiä pelin kohtalon suhteen. Pääosan peleistä kerrottiin haudatun Alamogordon kaatopaikalle, ja Atari joutui tekemään suuria tappioita.

Pelistä muodostunut kulttiklassikko

Vaikka E.T. the Extra-Terrestrial -peli oli julkaistessaan suuri floppi, se on vuosien varrella saanut kulttimainetta. Monet pelaajat pitävät peliä niin huonona, että siitä on tullut ikoninen esimerkki huonosti suunnitellusta pelistä.

Pelistä on jopa tullut yksi niin sanotuista ”so bad it’s good” -peleistä, jotka ovat niin huonosti toteutettuja, että ne tarjoavat pelaajille huvittavia hetkiä ja naurunaiheita. Monet pelaajat nauttivat pelin kummallisuuksista ja kohdistavat pilkkaa sen ongelmille.

E.T. the Extra-Terrestrial on myös herättänyt kiinnostusta pelimuseoiden keskuudessa. Peli on päässyt osaksi pelihistoriaa, ja sitä on esillä erilaisissa pelinäyttelyissä ympäri maailmaa. Vaikka peli ei menestynytkään julkaisuhetkellään, se onnistui jättämään jälkensä pelialan historiaan ja inspiroimaan tulevia kehittäjiä paremmin suunniteltujen lisenssipelien kehittämisessä.

Uudelleenarvostus ja retrospektiivit

Atari E.T. the Extra-Terrestrial on yksi konsolipelien historiassa tunnetuimmista peleistä. Se julkaistiin vuonna 1982 Atarin 2600-konsolille. Alun perin peliä pidettiin suurena pettymyksenä, ja se sai paljon kritiikkiä niin pelaajilta kuin kriitikoiltakin. Pelin huono vastaanotto johti siihen, että Atari hukkasi pelin valmistusprosessissa suuren määrän rahaa. Tämän seurauksena E.T. the Extra-Terrestrial on usein mainittu yhtenä suurimmista videopelihistorian epäonnistumisista.

Kuitenkin vuosien varrella peli on saanut uudenlaisen arvostuksen ja houkutellut retro-peliharrastajien ja Atari-fanien huomion. Pelin vaikutus ja sen rooli videopelihistoriassa on nostanut sen ikoniseen asemaan, joka herättää kiinnostusta myös uusissa sukupolvissa.

Useat tapahtumat ja nostalgiset retrospektiivit ovat auttaneet E.T. the Extra-Terrestrialin saamaan uuden elämän kulttiklassikkona. Yksi esimerkki tällaisesta tapahtumasta oli vuonna 2014 järjestetty digitaalinen kaivaus New Mexicossa. Tämä kaivauksia paikallisilla kaatopaikoilla järjestetty tapahtuma keskittyi juuri E.T. the Extra-Terrestrial -pelin historialliseen taustaan ja sen legendaariseen epäonnistumiseen. Tapahtumasta tuli valtava menestys, ja se auttoi nostamaan pelin uudelleen keskusteluihin.

Retro-peliharrastajien lisäksi myös tutkijat ja pelialan ammattilaiset ovat kiinnostuneita E.T. the Extra-Terrestrialista. Peliä on tarkasteltu laajasti videopelihistorian tutkimuksissa, ja se on saanut oman paikkansa pelihistorian opetuksessa. Vaikka peli oli taloudellisesti katastrofi Atarille, sen epäonnistuminen on antanut arvokkaita opetuksia pelinkehitykseen ja brändäykseen liittyen.

Pelin vaikutus videopelihistoriaan

Vaikka E.T. the Extra-Terrestrial tunnetaankin epäonnistuneena pelinä, sen vaikutus videopelihistoriaan on silti merkittävä. Peli julkaistiin aikana, jolloin Atari dominoi peliteollisuutta ja sen pelit olivat erittäin suosittuja. E.T. the Extra-Terrestrialin pettymys ja myyntikriisi aiheuttivat suuren kolauksen Atarille ja koko pelialalle.

Pelin huono vastaanotto ajoi Atarin suuriin taloudellisiin vaikeuksiin ja johti yrityksen kriisiin. Tämä vaikutti merkittävästi koko videopelialaan, ja se näkyi myös Atari 2600-konsolin myynnissä. Pelin julkaisun jälkeen monet pelaajat menettivät luottamuksensa Atariin ja yleinen mielipide kääntyi yhtiötä vastaan. Tämä tapahtuma oli suureksi osaksi syynä videopelimarkkinoiden romahdukseen vuonna 1983, joka johti pelialan lamaan.

E.T. the Extra-Terrestrialin merkitys pelihistoriassa liittyy myös siihen, miten peliteollisuus suhtautuu riskeihin ja laatuun. Peli tehtiin lyhyellä aikataululla ja huonolla suunnittelulla, mikä johti sen heikkoon toteutukseen ja pettymykseen pelaajissa. Tämän jälkeen pelinkehittäjät ja tuottajat ymmärsivät, että laadukas suunnittelu ja testaus ovat keskeisiä osia onnistuneen pelin valmistuksessa.

Muut Atari klassikot

Atari oli 1970- ja 1980-luvuilla merkittävä toimija konsolipelien markkinoilla, ja se loi useita klassikkopelejä, jotka ovat edelleen suosittuja retro-pelien harrastajien keskuudessa.

Yksi näistä peleistä on Pac-Man, joka oli myös Atarin julkaisema. Pac-Man oli valtavan suosittu peli, ja se oli yksi suurimmista syistä siihen, miksi Atari 2600-konsolia ostettiin niin paljon. Se sai suuren kulttimaineen ja on edelleen yksi pelihistorian tunnetuimmista ja suosituimmista peleistä.

Toinen Atari-klassikko on Space Invaders. Tämä peli oli alun perin Taito Corporationin julkaisema, mutta Atari toi sen 2600-konsolille. Space Invaders oli ensimmäinen suuri menestys kolikkopelien maailmasta konsolipeleihin siirryttäessä. Se oli yksi ensimmäisistä ampumapeleistä, joka sai laajan suosion kotikonsoleilla.

Atarin klassikot kuten Pac-Man ja Space Invaders ovat esimerkkejä siitä, miten Atari vaikutti konsolipelien historiaan ja loi pohjan monille myöhemmille peleille. Nämä pelit osoittavat myös Atarin kykyä luoda ikonisia pelejä, jotka jatkavat suosiotaan vielä vuosikymmenien jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *