Toiminimi

Toiminimi on yksinkertaisin ja kevyin yritysmuoto. Virallinen nimi asialle on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Tässä käytetään termiä toiminimi, siksi että se paremmin erottaa käsitteenä eri yritysmuodot toisistaan.Toiminimi on sen yrityksen rekisteröity nimi ja siihen liittyy myös y-tunnus.

Y-tunnus on aiemmalta nimeltään alv-tunnus. Joskus aiemmin oli myös käytössä termi lvv-tunnus. Yritys saa Y-tunnuksen rekisteröitymisen yhteydessä ja se on yksilöllinen. Käytännössä se on yrityksen ”henkilötunnus”.

Yrityksen nimessä, joka harjoittaa toimintaa toiminimellä, on usein termi toiminimi tai lyhenne tmi/t:mi. Tämä ei nykyään ole pakollista. Toiminimi sisältää usein elinkeinonharjoittajan sukunimen, mutta tämäkään ei ole pakollista.

Itse toiminimen rekisteröinti maksaa 75 euroa ja muita pakollisia kuluja ei ole. Kaksinkertaista kirjanpitoa ei tarvita. Riittää, että listaa tulot ja menot verottajalle. Menoiksi kelpaavat kaikki yritystoimintaan kuuluvat menot ja tulot samoin. Niiden erotus on tuloa, jota verotetaan henkilöverotuksen mukaan. Jos olet sivutoiminen yrittäjä, niin sivutulo lasketaan verotuksessa muun ansiotulon päälle. Jos liiketoiminta kasvaa vähänkin suuremmaksi, niin silloin kirjanpito kannattaa antaa tilitoimiston tehtäväksi. Tällöin saat myös hyviä vinkkejä verosuunnitteluun ja he voivat tehdä myös veroilmoituksesi puolestasi.

Verotus menee siis ansiotulon verotuksen mukaan. Lisäksi yrittäjä voi nostaa osan tulosta pääomatulona. Pääomatuloa voi nostaa korkeintaan 20% edellisvuoden nettovarallisuudesta. Sitä verotetaan 28% verokannan mukaan. Tämä kannattaa jos tuloja on muuten paljon, että ansiotulon marginaalivero ylittää tuon 28 prosenttia. Tämä tapahtuu siinä 30-40 000 vuositulon paikkeilla.

Muista myös, että joudut tilittämään arvonlisäveron verottajalle. Tilitykset tehdään kuukausittain. Anomuksesta, jos liikevaihto on pientä, voi tilitykset suorittaa kolmen tai kuuden kuukauden välein.

Toiminimi voi pitää henkilöitä työssä, maksaa palkkaa ja omistaa omaisuutta.

 

1 vastaus artikkeliin “Toiminimi”

  1. Toiminimen valinnassa saa olla toisinaan aika tarkkana, joten ne Patentti- ja rekisterihallituksen sivulla olevat nimiohjeet kannattaa lukea erityisen tarkkaan. Eli pelkkä omistjan sukunimi ei kelpaa, eikä myöskään mikään yleinen toimialasana, niiden yhdistelmä kylläkin. Siten vaikkapa Makeistaivas Niiranen sopisi herkkualan yrityksen nimeksi muttei Makeistaivas tai pelkkä Niiranen. Kannattaa samalla myös tarkistaa, ettei se haaveiltu nimi ole jo käytössä Suomessa, koska siinä tapauksessa et saa sille hyväksyntää vaan joudut aloittamaan nimen pohdiskelun alusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *