Kirjanpito

Olin itse pari vuotta sitten tilanteessa, että piti hankkia pienimuotoiselle yritystoiminnalle kirjanpitopalvelua. Sitä ennen piti perustaa yritys. Kirjoitan siitä oman luvun tänne, ainakin yhden. Tässä käyn läpi vain kirjanpito palvelua tai tarkemmin sanottuna tilitoimiston tarjoamia palveluja.

Jos yritysmuotosi on toiminimi, et tarvitse välttämättä kirjanpitopalveluja ollenkaan. Yksinkertainen kirjanpito riittää. Sellainen on esimerkiksi tulot ja menot listattuna Excel taulukkoon. Jos liikevaihtoa on vähänkin enemmän, niin silloinkin kaksinkertainen kirjanpito on paikallaan. Kaikissa muissa yritysmuodoissa, joita ovat osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö, on kaksinkertainen kirjanpito välttämätön. Sama koskee myös osuuskuntaa ja osakeyhtiön ”erikoistapausta” asunto-osakeyhtiötä.

Kirjanpitopalveluja tarjoavat tilitoimistot. Niistä käytetään joskus myös nimitystä kirjanpitotoimisto. Tilitoimisto nimi on parempi, koska tilitoimisto tarjoaa laajan joukon rahaan liittyviä palveluja. Tilitoimistosta saat apua yrityksen perustamiseen tai muihin yritysjärjestelyihin, he voivat hoitaa rahaliikenteen kuten laskujen maksun. Tämä siis kirjanpito palvelun lisäksi. Kirjanpito sisältää yleensä aina ilmoitukset verottajalle kuten alv– ja veroilmoituksen. Näistä voi hinnastossa olla eri hinta, mutta niitä ei ole järkevä erottaa muusta kirjanpito toiminnasta.

Mutta mistä kirjanpito palvelu kannattaa hankkia? Aloittavan yrittäjän on pakko kiinnittää huomiota hintaan. Kirjanpito maksaa vuodessa keskimäärin 1000e. Hintaan sisältyy veroilmoitus, alv-ilmoitus ja 10-15 kuittia kuukaudessa. Tämä siis vain noin keskimäärin. Tästä hinnasta voi saada pois noin puolet kilpailuttamalla. Mutta ei paljon enempää. Asia johon moni kompastuu on kuittien määrä. Niitä tulee yleensä reilusti enemmän kuin on alunperin ajatellut. Kuluja on yllättävän paljon ja lisäksi huomaa, että monta sellaista asiaa, jonka aiemmin maksoi mukisematta itse, niin voi laittaa ”firman piikkiin”. Niin kannattaa tehdä jo siitä syystä, että yritys voi vähentää alv maksut. Toisaalta yksittäiset alle 10 euron laskut kannattaa maksaa omasta pussista.

Itse toimin aikanaan niin, että lähetin usealle tilitoimistolle sähköpostia ja kerroin tilanteeni ja pyysin tarjousta kirjanpidosta. Muutaman yrittäjän sivuilta löytyi hinnasto, josta saattoi päätellä paljonko joutuu maksamaan. Suosittelen lähettämään usealle tilitoimistolle tarjouspyynnön. Halvimpia ovat yleensä yhden henkilön tilitoimistot, jotka sijaitsevat suurimpien taajamien ulkopuolella. Mieti haluatko, että tilitoimisto on niin lähellä, että voit helposti asioida henkilökohtaisesti. Toisaalta sähköpostilla voi lähettää kuitit ja samalla kysellä ”niitä tyhmiä”.  Itse olen hoitanut kaiken yhteyden kirjanpitäjään sähköpostitse. Kuitit olen pääosin tulostanut ja lähettänyt postitse. Siinä on ollut se hyvä puoli, että kaikesta yhteydenpidosta on kirjallinen todiste aikaleimoineen. En ole soittanut kirjapitäjälle kertaakaan ja hän on arvostanut tätä pitämällä laskuni pienenä.

Jos aiot tehdä kansainvälistä liiketoimintaa tai muuten toimistasi on heti päätoimista kohtuullisella volumilla niin kannattaa hankkiutua suuren tilitoimiston asiakkaaksi. Silloin sinulla on usean henkilön asiantuntemus käytettävissä, joilla on mahdollisesti jopa kansainvälisiä kontakteja. Pienessä tilitoimistossa asiointisi saattaa olla yhden henkilön varassa.  Mitä merkitsee yritystoiminnallesi, jos tämä henkilö sairastuu tai muuten ”vaihtaa maisemaa”.

Eräs paikka josta saa kansainvälistä tilitoimistopalvelua on pretax (linkki: www.pretax.net). Kun sinne täyttää yhteystiedon lähettävät tietopaketin, jossa on paljon hyödyllistä tietoa yrityksen talouden hoidosta. Tietenkin samalla mainostavat omaa palveluaan. Ei maksa mitään eli on vähintään hintansa arvoista.

Toinen josta itse kyselin tarjousta ja on faktora (linkki: www.faktora.fi). Siellä hoitavat normaali taloushallinnon palvelujen lisäksi myös perintää ja lakiasioita. Perintä on asia johon valitettavasti törmää ennemmin tai myöhemmin. Niiden juttujen hoitaminen itse ei takuulla kannata. Yrityksen palvelujen tarjonta on laaja, joten suosittelen tutustumaan. Voivat esimerkiksi ostaa sinulta saatavia joita asiakas ei vielä ole maksanut ja saat pääomaa heti käyttöön. Lisätietoja kannattaa kysyä sieltäkin. Niitä saa kun täyttää yrityksen nimen ja sähköpostin.

Yllä oli kaksi esimerkkiä vähän isommista ja monipuolisemmista tilitoimistoista. Tuskin ovat markkinoiden halvimpia, mutta halvalla tuskin saa hyvää. Kehotan etsimään tilitoimistoja hakukoneen avulla. Hakusanaksi tietysti tilitoimisto, kirjanpitopalvelua tai kirjanpito. Lisäksi kannattaa laittaa perään paikkakunnan nimi, niin silloin haut rajautuvat paremmin. Esimerkiksi kirjanpito Espoo tai tilitoimisto Tampere. Jos haussa on halvin tilitoimisto niin silloin kannattaa laittaa haun perään jonkun pienemmän paikkakunnan nimi. Esimerkiksi hämeenlinnalainen voisi hakea hakusanoin ”tilitoimisto hattula” tai oululainen ”kirjanpito pudasjärvi”. Alla tähän tarkoitukseen kustomoitu Google täsmähaku, joka hakee kirjanpitoon liittyviä palveluja. Voit hakea esimerkiksi pelkällä paikkakunnan nimellä tai erityistoiveella kuten: ”maksuvalvonta”, ”perintä” , ”yritysjärjestely”, ”laskunmaksu”.

 

Onnea oikean tilitoimiston löytymiseen. Se on uuden yrityksen ensimmäinen tärkeä päätös.

 

7 vastausta artikkeliin “Kirjanpito”

  1. Itsekin samassa tilanteessa pari kuukautta sitten etsin tilitoimistoa toiminimelleni ja kilpailutin googlen perusteella. Löysin erään firman joka antoi tarjouksen 80e/kk. Tietämättömänä hintaan tuli lisää postikulut, tulostus, selvitys, numerointi jne kulut ja hinta nousikin yhtäkkiä 200 euroon kuukaudessa. Kannattaa olla varovainen kilpailuttamisessa. Sittemmin löysin hyvän toiminimiin erikoistuneen toimiston, joka pistää lajittelemaan kuitit itse mutta tuleepahan ainakin halvaksi (45e/kk). Firma on A&L Style, voin suositella. Mainostavat itseään googlessa edullisena pienten yritysten tilitoimistona.

  2. Mikroyrittäjänä minulla on samanlaisia kokemuksia pienen pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kunnan tilitoimistoista. Lupaavat tarjouksessa kirjanpitopalveluita 70-99 e/kk, mutta kaiken maailman tarjoukseen kuulumattomat ”lisätyöt” nostavat hintaa lähemmäksi 200 e/kk. Muutama vuosi sitten siirsin kaikki yritykseni talous- ja kirjapitohommat Streaminfo tilipalveluiden hoitoon. Streaminfo on sopivan kokoinen tilitoimisto hyvien liikenneyhteyksien ulottuvilla Sörnäisten rantatien varrella: streaminfo
    Suosittelen, ei ylimääräisiä yllärimaksuja.

  3. Kiitos kattavasta artikkelista! Itse olen vasta perustamassa omaa firmaa, pienikokoista sellaista, joten etsiskelen tilitoimiston palveluita.Olen netistä etsiskellessä tosiaan tavannut noita ”halpoja” ehdokkaita, jotka lupaa muutamalla kympillä kuussa hoitaa tilinpidon. Ne eivät todellakaan mainitse mitään noista ”ylimääräsistä” kuluista, joita näköjään veloittavat. Aionkin nyt kysellä usealta toimistolta, onko niillä käytössä noita piiloveloituksia ja pyytää kaiken kattavaa tarjousta, onneksi luin tämän ajoissa!

  4. Itselläni yritys Espoossa ja kilpailutin puolivuotta sitten yrityksemme kirjanpidon.

    Tarjouksia tuli aikamoinen määrä, josta viiteen tutustuimme tarkemmin. Päädyimme kuitenkin keravalaiseen tilitoimistoon nimeltään MST-Yhtiöt Oy, jonka hinnoittelu oli edullisin ja lisäksi heidän palveluihinsa kuuluu mm. aineiston haku eli tulevat kerran kuukaudessa käymään paikanpäällä.

    Tilitoimiston ei siis tarvitse olla samasta kaupungista välttämättä, varsinkaan kun PK-seudulla tuntuu hinnat vaan olevan aika paljon tyyriimmät kuin Kehä III:sen ulkopuolella. MST-Yhtiöiden sivulta löytyy jopa heidän hinnastonsakin julkisena, josta pystyy jo tekemään nopean vertailun.

    Vaikka hinta oli yksi tärkeimmistä valintakriteereistä niin olemme olleet erittäin tyytyväisiä valintaamme. Hinta ei näköjään kuljekaan puhtaasti palvelun ja ammattitaidon kanssa käsikädessä.

  5. A&L style on halpa perushinnaltaan, mutta puhelimeen vastaaminenkin laskutetaan suurinpiitein erikseen. Palvelu siitä talosta kaukana kuin kuu maasta. Lisäksi 7:n päivän maksuaika ja 1 päivän viivästymisestä laitetaan 20 egen sanktio heti. Välttäkää jos haluatte aitoa asiakaspalvelu eikä natsisaksan touhua

  6. Mulla on pienimuotoinen oy Suomessa, mutta koska kasvamme koko ajan ja olen myös miettinyt aloittaa toiminnan Virossa niin valitsin tilitoimistoksi Nordic C-Management Oy.n, osoittautui edulliseksi ja auttavaksi. Lisäksi heillä on toimisto myös Tallinnassa ja tietoa siitä markkinasta!

    Ovat osoittautuneet todella palvelevaksi ja auttavaksi yhteistyökumppaniksi, pelkään vaan että varmaan hekin nostavat hinnat kilpailijoiden tasolle. Hinnasto ja hintaesimerkkejä näyttäisi löytyvän kotisivuilta niin jokainen voi itse siitä päätellä!

  7. Toiminimen kirjanjanpidon hinnasta suurin osa muodostuu yleensä paperisten tositteiden kirjaamisesta tilitoimiston järjestelmään. Yrittäjä joutuu kuitenkin itse kuukausittain järjestämään tositteensa kirjanpitäjää varten.

    Eli jos toiminimiyrittäjällä on sähköinen järjestelmä, joka on yhteensopiva tilitoimiston kanssa, niin siitä syntyy merkittävää säästöä. Tilitoimistolta jää pois tositteiden tallennus ja silloin riittää vaan niiden tiliöinti ja raporttien tulostaminen.

    Markkinoilta löytyy kyllä jo hyviä, sähköisiä palveluita, millä yrittäjä voi itse tehdä kirjanpitoa, tallentaa tositteensa sähköiseen muotoon ja saa kuukausittaisen raportin arvonlisäveron maksua varten. Palvelujen taustalla on kuitenkin hyvä olla ammattikirjanpitäjän tuki ja tilitoimisto. Heiltä voi tarvittaessa ostaa ammattiosaamista esim. tilinpäätös ja verolimoitus).

    Käykää tutustumassa vaikka ALVin palveluun.

    ALVin kirjapito ohjelmisto toiminimiyrittäjille, LITE version hinta 14,90€ /kk. https://www.alvin.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *